25 marca 2025

Zdrowe jedzenie na majówkę – 10 smacznych przekąsek na majówkowe spotkania

Majówka to czas spotkań z przyjaciółmi, bliższych i dalszych wyjazdów z rodziną oraz błogiego relaksu na świeżym powietrzu. No i oczywiście pysznego jedzenia, które towarzyszy nam w każdej z tych sytuacji. Nie musisz jednak ograniczać się do klasycznych kiełbasek z grilla czy tłustych sosów. Przygotowanie zdrowych przekąsek na majówkowe spotkania jest proste, a ich smak z pewnością zaskoczy Twoje podniebienie. Oto kilka pomysłów na lekkie i smaczne smakołyki z wiosennych składników!

1. Kolorowe szaszłyki warzywne

Warzywa z grilla smakują obłędnie! Pokrój paprykę, cukinię, pieczarki i cebulę na kawałki, a następnie nadziej je na patyczki. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Piecz na grillu lub patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony, aż zyskają złoty kolor. Jeśli oczywiście chcesz, możesz wzbogacić je o ulubione mięso.

2. Pieczone bataty w przyprawach

Szukasz alternatywy dla klasycznych, pieczonych ziemniaków? Zastąp je batatami! Pokrojone w plasterki bataty skrop 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C. Możesz podawać je z jogurtowym sosem na bazie szczypiorku i cytryny.

3. Sałatka z komosą ryżową i awokado

Na majówkowych spotkaniach idealnie sprawdzają się również lekkie sałatki. Zwłaszcza gdy stół zastawiony jest mięsem. Jak zwykle jej przygotowanie nie przysporzy Ci większych trudności. Ugotuj komosę ryżową w wodzie zgodnie z instrukcją. Dodaj pokrojone awokado, rzodkiewki, pomidory i pestki słonecznika. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Schłodź w lodówce przed podaniem. Taką sałatkę możesz również zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wycieczkę rowerową albo piknik.

4. Grillowane szparagi z parmezanem

Wiosna to sezon na szparagi. Pierwsza, idealna okazja, by po nie sięgnąć? Majówka! Do przygotowania szparagów wykorzystaj np. patelnię grillową lub żeliwną i grilluj je na natłuszczonej powierzchni przez ok. 5 minut. Na koniec skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp parmezanem. Szybka, smaczna i zdrowa przekąska gotowa!

5. Wrapy z grillowanym kurczakiem

Pora na danie mięsne, jednak w lekkiej, wiosennej formie. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i włóż do marynaty z czosnku i ziół. Odstaw na ok. 30 minut. Smaż na patelni aż do złotego koloru. Następnie podaj w plackach tortilli z sałatą, pomidorami i sosem czosnkowym. To świetna przekąska w drodze — na spacerze, wyprawie rowerowej albo relaksie nad wodą.

6. Mini placuszki z cukinii i sera feta

Na majówkowe spotkania na ogrodzie polecają się placuszki z cukinii i serem feta. Zacznij od obrania cukinii i starcia jej na tarce. Koniecznie odstaw na ok. 15 minut, by puściła sok. Możesz dodatkowo odcisnąć. Dodaj mąkę, ser feta, cebulę, zioła i jajko, a także przyprawy — sól i pieprz. Smaż na patelni, aż placuszki uzyskają złoty kolor.

7. Zdrowe kanapki z serkiem i warzywami

Kolorowe kanapki z wiosennymi składnikami zawsze wyglądają efektownie. Wystarczy do tego pełnoziarnisty chleb posmarowany serkiem ziołowym, z plasterkami rzodkiewki, pomidorami i szczypiorkiem. Oczywiście kanapkowych wariacji jest znacznie więcej i nic Cię tu nie ogranicza.

8. Jogurtowy dip z ziołami i czosnkiem

Jogurtowy dip to obowiązkowy dodatek do wielu grillowanych przysmaków — zarówno mięs, jak i warzyw. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Po prostu wymieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Możesz dodać również odrobinę majonezu.

9. Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Nie zapominamy o czymś na słodko. Co powiesz na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami? Serwowane jeszcze na ciepło, błyskawicznie zniknie ze stołu! Ciasto z rabarbarem to również wygodna w transporcie przekąska, gdy spędzasz czas nad wodą albo wybierasz się na wycieczkę.

10. Owocowe szaszłyki

Zamiast cukierków, postaw na owocowe szaszłyki. Nadziej ulubione owoce na wykałaczki i gotowe. Do owocowych szaszłyków świetnie nadadzą się truskawki, kiwi, banany, winogrona, pomarańcze, ananas.

Jedzenie na majówkę z LikEat — cateringiem dietetycznym ze Śląska!

Jeśli w trakcie majówki chcesz jeść zdrowo, jednak nie masz ochoty zaprzątać sobie głowy gotowaniem, mamy dla Ciebie rozwiązanie — dietę pudełkową! Sprawdź m.in. nasz catering dietetyczny Rydułtowy i dietę pudełkową w Pyskowicach.

LikEat zaopatrzy Cię w smaczne i pełnowartościowe posiłki na całym Śląsku, a także Opolu, Małopolsce i w innych miastach!

Majówka może być nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Wystarczy kilka prostych trików, by cieszyć się lekkimi, ale sycącymi przekąskami. Życzymy smacznego!