12 listopada 2024

Produkty wzmacniające odporność – co jeść jesienią i zimą?

Okres jesienny i zimowy to często czas wzmożonych infekcji, gorszego samopoczucia oraz spadku energii. Jak się do niego przygotować, by czuć się w pełni sił nawet podczas chłodnych, ponurych dni? Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym poruszymy kwestie związane z odpornością organizmu oraz przedstawimy kilka sposobów na to, by lepiej się poczuć nawet w okresie częstych zachorowań.

Odporność organizmu – co to dokładnie jest?

Odporność organizmu to zdolność układu odpornościowego (immunologicznego) do ochrony przed różnymi wirusami, bakteriami, pasożytami, czy innymi szkodliwymi czynnikami. Układ immunologiczny pozwala rozpoznać i zneutralizować na czas zagrożenie, które mogłoby doprowadzić do choroby.

Odporność nabywamy już w życiu płodowym, jednak by uzyskać pełną odporność, musimy poczekać, aż skończymy okres dojrzewania. Wtedy organizm człowieka będzie na tyle rozwinięty i dojrzały, że z łatwością będzie mógł poradzić sobie z różnymi zagrożeniami. Jednak nawet po okresie dojrzewania nie należy zapominać o wzmocnieniu organizmu.

Co wpływa na odporność organizmu?

Układ odpornościowy należy wzmacniać w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy narażeni na kontakt z różnymi bakteriami, czy wirusami. Co więc wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego? Oto kilka czynników, które mają największy wpływ na odporność organizmu:

  • aktywność fizyczna – wykonywanie regularnych, nieprzeciążających ćwiczeń pozwoli poprawić odporność i zadbać o jej wzmocnienie.
  • odpowiednia ilość snu – regeneracja dla organizmu jest niezwykle ważna. Sen pozwoli na odprężenie, ale również wzmocni nasz układ immunologiczny odpowiedzialny za walkę ze szkodliwymi czynnikami.
  • odpowiednia dieta – spożywanie wartościowych posiłków wzbogaconych o różne witaminy i minerały pozytywnie wpłynie na układ odpornościowy.
  • brak stresu – zbyt intensywny stres może osłabić odporność organizmu, dlatego tak ważne jest unikanie stresujących sytuacji.

Jeśli będziesz mieć na uwadze powyższe aspekty i systematycznie będziesz się do nich stosować, wzmocnisz organizm i poczujesz się pewnie, nawet w okresie jesienno-zimowym.

Jak wzmocnić odporność organizmu?

By zadbać o poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego, powinniśmy go wspierać, wzmacniając go. Doskonałym sposobem będzie regularna aktywność fizyczna. Ćwiczenia, które nie nadwyrężą organizmu, pozwolą na wzmocnienie i lepsze samopoczucie. Tak samo pozytywnie wpłynie na organizm hartowanie. Chodzenie na boso, sport na świeżym powietrzu, czy morsowanie pozwoli przystosować się do niekorzystnych warunków pogodowych. Odpowiednia dieta także wpłynie znacząco na wzmocnienie odporności. Posiłki posiadające wiele składników mineralnych, czy witamin pozwolą dostarczyć cennych enzymów i mikroelementów. Nawadnianie organizmu to także ważna czynność, o której należy pamiętać przez cały rok. Picie odpowiedniej ilości wody sprawia, że komórki układu odpornościowego prawidłowo funkcjonują i wspomagają detoksykację organizmu. Odpowiednia suplementacja także wspomoże układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym zaleca się, by suplementować w szczególności witaminę D, witaminę C oraz niektóre minerały, które pozwolą uzupełnić niedobory w naszym organizmie.

Wzmocnienie odporności organizmu – co jeść jesienią i zimą?

Dodanie niektórych produktów spożywczych do swojej codziennej diety pozwoli nam wzmocnić układ odpornościowy, ze względu na ich silne właściwości. Przestawiamy listę produktów, które warto spożywać jesienią i zimą:

  1. Warzywa i owoce bogate w witaminę C
    Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom złego cholesterolu, wspiera proces gojenia się ran, a także obniża ciśnienie krwi. Oto produkty, które posiadają w sobie dużo witaminy C: kiszonki, cytrusy, czarna porzeczka, a nawet czerwona papryka i brokuły.
  2. Zdrowe tłuszcze
    Tłuszcze omega-3 i omega-6 doskonale wpływają na układ immunologiczny. Dodatkowo zwiększają przepływ krwi, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, czy udaru mózgu. Do takich produktów zaliczamy: orzechy, tłuste ryby morskie, czy oleje roślinne.
  3. Czosnek i cebula
    To produkty, które posiadają silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Często sięga się po nie podczas leczenia przeziębienia.
  4. Probiotyki i prebiotyki
    Utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej przyczyni się do wzmocnienia całego organizmu, dlatego nie powinniśmy ze swojej diety usuwać takich produktów, jak fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, czy maślanki), a także kiszonki – tam także występują bakterie fermentacji mlekowej.
  5. Imbir i inne przyprawy
    Imbir posiada działanie przeciwzapalne, a w dodatku także działa rozgrzewająco. Doskonale sprawdzi się przy zwalczaniu pierwszych oznak przeziębienia. Innymi przyprawami, które mogą wzmocnić układ odpornościowy to cynamon, kurkuma i goździki.
  6. Produkty pszczele
    Miód i propolis to produkty pobudzające układ odpornościowy, dzięki swoim silnym właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Dostarcza organizmowi także kwasów organicznych, które wspomagają organizm w walce z różnymi infekcjami.

Dodanie tych produktów do swojej diety pozwoli lepiej radzić sobie ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi oraz wzmożonym ryzykiem infekcji. Zalecamy dbać w szczególności o odporność jesienią i zimą, by nie nabawić się infekcji.

Zamów dietę pudełkową w LikEat!

Chcesz zadbać o swoją odporność, ale nie masz czasu przygotowywać posiłków, które pozytywnie wpłyną na Twój układ immunologiczny? Nie martw się! LikEat przyjdzie ci z pomocą! Zamów catering dietetyczny pod swoje drzwi i ciesz się posiłkami wzbogaconymi o witaminy i minerały!

Działamy w wielu miastach w Polsce, lecz w szczególności możesz nas spotkać w: