1 marca 2023

Poznaj 5 polskich superfoods!

Mianem superfoods określa się nieprzetworzoną, tak zwaną super żywność pochodzenia naturalnego o niskiej zawartości kalorii. Świadomość tego, jak wiele sztucznych barwników, środków konserwujących i innych szkodliwych substancji ma w sobie żywność ze sklepów, sprawia, że coraz częściej decydujemy się na zdrową alternatywę. Zagraniczne superfoods, takie jak nasiona chia z Ameryki Południowej czy jagody goji z północnych Chin, są bardzo popularne, ale warto wiedzieć, że mamy też nasze polskie superfoods, które wcale nie musiało przebyć tysięcy kilometrów, by dotrzeć na półki sklepowe. Oto lista 5 znanych superfoods z Polski!


Siemię lniane – zdrowotna bomba


Nasiona lnu pospolitego mają naprawdę niezwykłe właściwości i są powszechnie uznawane za produkt leczniczy. To właśnie z nich wyciska się olej lniany, znany już w starożytnym Egipcie, a dziś stosowany na co dzień w kuchni. Siemię lniane często porównuje się do nasion chia, ma bowiem równie dużo wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera mnóstwo błonnika i kwasów Omega 3. Nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale też poprawia perystaltykę jelit, wpływając korzystnie na ich florę bakteryjną. Co więcej, nasiona lnu mają pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet, a także działają przeciwnowotworowo. Siemię lniane można stosować jako dodatek do koktajli, owsianek czy jogurtów. Osoby cierpiące na problemy z trawieniem mogą również utworzyć wywar, zalewając nasiona wodą. Spęczniałe ziarna pobudzą jelita do działania, pomagając w wypróżnieniu.


Lekka kasza jaglana


Kasza jaglana zawiera składniki odżywcze, które mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. To must have w naszej kuchni. Kasza jaglana jest bogata w kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy b oraz błonnik pokarmowy. Ma też właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność, dlatego warto spożywać jej więcej podczas chłodniejszych pór roku. Jest bardzo lekkostrawna, a ponadto zawiera węglowodany złożone, które pozwalają na długotrwałe uczucie sytości. Kaszę jaglaną można przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. Może być dodatkiem do obiadu, składnikiem sałatki lub też deserem w połączeniu z jogurtem i owocami.


Miód zamiast cukru


Niewiele osób w pełni zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo prawdziwy miód (w przeciwieństwie do sztucznie wytworzonego przez człowieka) wspiera nasze zdrowie. Jest bogatym źródłem witaminy c, która wspomaga układ odpornościowy, chroniąc górne drogi oddechowe. Ponadto wykazuje właściwości antybakteryjne oraz korzystnie wpływa na pracę serca, a dzięki fruktozie oczyszcza organizm z toksyn. Zamiast niezdrowego cukru warto dodać do herbaty łyżkę miodu, najważniejsze jednak, by napój uprzednio ostygł – w gorącym płynie miód traci swoje lecznicze właściwości.


Żurawina – polskie jagody goji


Żurawina to polski odpowiednik jagód goji, które przylatują do naszego kraju zazwyczaj w formie suszonej. Tracą tym samym liczne wartości odżywcze, które mają jedynie w formie surowej. Żurawina uprawiana w Polsce jest równie zdrowa. Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego i cukrzycą oraz z infekcjami gardła. Zawiera witaminę c oraz e, a także naturalne przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym i spowalniają starzenie się organizmu. Co więcej, żurawina pobudza trzustkę do pracy, obniżając jednocześnie poziom cukru we krwi. Jak ją jeść? Na przykład na surowo, jako dodatek do sałatek lub musli. Trzeba jednak wiedzieć, że owoce żurawiny są kwaśne i cierpkie. Warto zatem spróbować jej przetworzonych form, np. soku żurawinowego, syropów lub konfitur.


Orzechy włoskie dla mózgu


Ostatni punkt na naszej liście należy do orzechów włoskich. Są one źródłem witaminy b i fosforu, który poprawia pamięć oraz usprawnia procesy myślowe. Właśnie dlatego zaleca się spożywanie ich w trakcie nauki, o czym z pewnością słyszeli już uczniowie i studenci. Orzechy wspomagają ponadto układ krążenia i układ krwionośny, a także obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Mogą stanowić doskonałą przekąskę na co dzień. Często dodaje się je też do ciast i deserów, a nawet sałatek.


Zalet zdrowej żywności jest mnóstwo. Regularne spożywanie zdrowych produktów to wielki krok ku zachowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Egzotyczne produkty z dalekich krajów warto zastępować polskimi superfoods, które są świeże i zawierają równie dużo wartościowych składników odżywczych. Jeśli chcesz wypełnić swoją dietę zdrową żywnością, zamów catering dietetyczny w LikEat! Nasze posiłki zawsze są zdrowe i wysokojakościowe!

Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: