23 listopada 2022

Pieczywo ciemne i białe – jeść czy nie jeść?

Wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego jadłospisu bez pieczywa, a to może występować pod różnymi postaciami: chleba, bułek, bagietek czy chociażby pszennych placków. O ile duża część społeczeństwa nie toleruje śniadania bez bułki czy kanapki na kolację, tak coraz częściej można się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że powinno się wyeliminować pieczywo ze swojej diety. Czy odstawienie go jest dobre dla organizmu?

Pieczywo a zdrowa dieta

W ostatnich latach na temat pieczywa urosło sporo mitów. Przeciwnicy tego typu produktów zarzucają mu, że wyroby z mąki powodują przyrost wagi. Zanim jednak zrezygnujesz z pieczywa w swojej diecie, musisz mieć świadomość tego, jak ważny jest to składnik. Przede wszystkim chleb, bułki czy rogale są źródłem węglowodanów, a to przecież one gwarantują energię dla prawidłowo funkcjonującego organizmu. Ponadto są źródłem błonnika, który jest nieodłączny w procesie trawienia, a dodatkowo wpływa na poziom sytości. Spożywając pieczywo, na dłużej pozostaniesz najedzony, niż miałoby to miejsce po zjedzeniu lekkiej sałatki. Czy o pieczywie można zatem mówić w samych superlatywach? Nie, ponieważ należy wiedzieć, jakie jego rodzaje wybierać. W rzeczywistości jest jednak tak, że niektóre gatunki pieczywa mogą wpływać na wagę, a inne z kolei mogą wspierać proces odchudzania czy utrzymania wagi. Chodzi oczywiście o białe i ciemne pieczywo.

Białe pieczywo a ciemne – które jeść?

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa, wybieraj produkty, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu oraz sylwetkę. Białe pieczywo zdecydowanie nie ma takich właściwości. Dlaczego? Już wyjaśniamy. Biały chleb w dłuższej perspektywie negatywnie wpłynie na zdrowie. Może powodować przyrost masy ciała. Prowadzi również do gromadzenia się tłuszczu w organizmie i podwyższenia poziomu cholesterolu. Pieczywo z mąki pszennej jest źródłem pustych kalorii i brakuje mu wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne dla dobrego zdrowia.

Inne wady białego pieczywa:

– biały chleb i produkty z mąki pszennej zawierają konserwanty, które mogą prowadzić do wielu różnych chorób

– mąka pszenna jest czasami wybielana dwutlenkiem chloru, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa stan zapalny, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka cukrzycy, chorób serca, udaru i wielu nowotworów

– regularne jedzenie białego chleba powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do insulinooporności i ostatecznie do cukrzycy

Jest zatem pewne, że białe pieczywo to nic dobrego dla zdrowia, dlatego lepiej wybrać zdrowszą alternatywę pieczywa, czyli produkty pełnoziarniste, razowe. Jakie są ich zalety?

Chleb pełnoziarnisty ma wiele atutów, które mogą mieć duży wpływ na zdrowie człowieka. Spożywanie pieczywa z pełnych ziaren pozwala zmniejszyć ryzyko choroby cukrzycy i otyłości, które są głównymi przyczynami zgonów w wielu krajach.

Pieczywo pełnoziarniste ma zazwyczaj wyższą kaloryczność niż pieczywo białe, jednak kalorie w chlebie pełnoziarnistym pochodzą z węglowodanów złożonych i błonnika, które pomagają uwalniać energię w wolnym tempie. Ponadto zawartość błonnika w pieczywie pełnoziarnistym obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca oraz zaparciom i rakowi okrężnicy.

Jak wybierać dobrej jakości pieczywo?

Producenci pieczywa, zarówno tego jasnego, jak i ciemnego, bardzo często mogą stosować pewnego rodzaju sztuczki, które wpływają nie tylko na walory smakowe, ale też na właściwości prozdrowotne produktu. Przykładem może być chleb razowy, który bywa barwiony karmelem – taki produkt będzie miał większą kaloryczność od prawdziwego razowca. Warto więc zawsze czytać etykiety i kupować chleb w zaufanej piekarni. Należy również unikać pieczywa mrożonego, które jest tak popularne w dużych dyskontach.

W LikEat dbamy o jakość pieczywa, które wchodzi w skład posiłków, ponieważ sami je wypiekamy. Dzięki temu naszym klientom możemy zagwarantować produkt najwyższej jakości z pewnego źródła.

Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: