2 czerwca 2023

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna (inaczej: dieta łatwostrawna), jak sama nazwa wskazuje, polega na spożywaniu lekkich produktów, czego celem jest odciążenie przewodu pokarmowego. Wcale nie oznacza to jednak nudnych posiłków i rezygnacji z większości dań. Kluczem do sukcesu jest spożywanie odpowiednich produktów i stosowaniu kilku zasad, na które składa się dieta lekkostrawna. Na czym polega i co można jeść, a czego należy unikać?

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna jest zalecana podczas wielu schorzeń od strony układu pokarmowego, np. przy zespole jelita drażliwego czy podczas zatrucia pokarmowego lub stanów zapalnych żołądka. Stosuje się ją też w celu odciążenia chorego narządu lub w czasie rekonwalescencji po przebytej chorobie czy zabiegu. Warto także wspomóc się dietą lekkostrawną podczas infekcji czy gorączki, by odciążyć organizm. Często zaleca się ją osobom starszym, u których których przewód pokarmowy nie działa jak powinien. W kwestii „dieta lekkostrawna a odchudzanie” – warto wiedzieć, że choć nie stosuje się jej raczej w celu zmniejszenia masy ciała, to może ona prowadzić do schudnięcia nawet o parę kilogramów.

Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej

Przy diecie łatwostrawnej należy stosować się do kilku zasad. Powinno się uważać na duże ilości błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku, prowadząc do dyskomfortu. Zaleca się używanie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, a także regularne spożywanie posiłków. Ważne, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany i zawierał dużo witamin, białka oraz składników odżywczych. Dobrze jest też się nie przejadać, a zamiast obfitych, dużych posiłków jeść częściej, a mniej.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Podstawą diety lekkostrawnej jest spożywanie produktów, które trawią się szybko i nie zalegają w żołądku. Warto jeść dania gotowane na parze lub w wodzie, warzywa dokładnie siekać bądź trzeć, a także starać się piec bez tłuszczu, który powinien być dodawany dopiero po przyrządzeniu potrawy.

Zalecane produkty lekkostrawne to m.in.:

  • miękkie, dojrzałe owoce – jagodowe, melonowe, jabłka, banany,
  • jogurt naturalny,
  • mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • kasza manna i kasza jaglana,
  • jaja gotowane na miękko,
  • chude mięso i ryby,
  • warzywa gotowane,
  • młoda fasolka szparagowa,
  • drobne makarony,
  • pomidory bez skórki.

Czego unikać przy diecie lekkostrawnej?

Podczas stosowania diety lekkostrawnej należy unikać zwłaszcza takich produktów, które mają wysoką zawartość tłuszczu, to on bowiem najdłużej utrzymuje się w żołądku. Redukcji podlega też błonnik pokarmowy, a także pieczywo pełnoziarniste i tłuste mięso. Przy diecie lekkostrawnej należy również wyeliminować wyroby wzdymające, ostre i smażone.

Produkty, które należy ograniczyć, to przede wszystkim:

  • słodkie napoje gazowane,
  • kasza gryczana i kasza pęczak,
  • ostra papryka,
  • ostre przyprawy,
  • pieczywo cukiernicze,
  • warzywa kapustne i warzywa strączkowe,
  • tłuste mleko,
  • ryż brązowy,
  • owoce suszone,
  • podroby.

Dieta lekkostrawna może być naprawdę smaczna i przyjemna. Warto stosować ją na co dzień, zwłaszcza wtedy, gdy stale czujemy się ciężko po posiłkach. Eliminacja potraw ciężkostrawnych, nawet tymczasowa, z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz układ pokarmowy.

Potrzebujesz lekkich, zdrowych posiłków? Napisz do nas! Nasi dietetycy pomogą Ci dobrać najlepsze posiłki dla Twojego zdrowia. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: