12 listopada 2024

Która kasza jest najzdrowsza?

Zastanawiasz się, która kasza jest bogata w witaminy i minerały? Chcesz dowiedzieć się, jakie są najzdrowsze kasze? Przeczytaj poniższy artykuł – poznaj najpopularniejsze kasze, które będziesz mógł wykorzystać w codziennej diecie!

Jakie są rodzaje kasz?

Każda kasza ma swoje specyficzne właściwości i zastosowania w kuchni. Warto włączyć różne rodzaje kasz do swojej diety, by dostarczyć organizmowi ich cenne składniki. Ale jakie rodzaje kasz wyróżniamy? Przedstawiamy listę kasz, które cieszą się popularnością:

  1. Kasza gryczana – są jej trzy rodzaje:
    kasza gryczana palona posiada ciemniejszy kolor i intensywny smak. Doskonale nadaje się do gulaszy i dań obiadowych.
    kasza gryczana niepalona wyróżnia się jaśniejszym kolorem i delikatniejszym smakiem. Dzięki temu, że nie jest poddawana prażeniu, posiada więcej składników odżywczych.
    kasza gryczana drobna jest drobnomielona i często wykorzystywana do zagęszczenia zup, czy i różnych dań.
  2. Kasza jęczmienna – wyróżniamy rodzaje kaszy jęczmiennej: pęczak – posiada wiele witamin z grupy B i cennych składników odżywczych, jest najmniej przetworzonym typem kaszy, najczęściej wykorzystywany w zupach, sałatkach, czy jako dodatek do dań – oraz wyróżniamy także kaszę jęczmienną łamaną, która jest dostępna w różnych grubościach (kasza perłowa oraz kasza mazurska).
  3. Kasza jaglana – to kasza delikatna w smaku, często dodawana do dań wytrawnych, jak i dań słodkich. Jest jedną z najstarszych kasz i jest naturalnie bezglutenowa.
  4. Kasza manna – to doskonała propozycja dla osób odchudzających się. Jest bogata w żelazo, lekkostrawna i drobnoziarnista. Używana do przygotowywania deserów, budyniów, czy dań dla dzieci.
  5. Kasza kuskus – bogata w żelazo, posiada dużo białka. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do obiadu.
  6. Kasza bulgur – produkowana z pszenicy durum, jest parzona, suszona i następnie łamana na drobne kawałki. Występuje w różnych grubościach, idealnie nadaje się do sałatek, zup i gulaszy.
  7. Kasza kukurydziana – posiada intensywny żółty kolor i delikatny smak. Lubiana szczególnie przez dzieci.
  8. Komosa ryżowa (quinoa) – jest pełna białka i minerałów, a także bezglutenowa. Wyróżnia się delikatnym smakiem i często wykorzystuje się ją do sałatek, dań obiadowych, czy śniadaniowych.

Jaka kasza jest najzdrowsza?

Niemal wszystkie kasze posiadają wiele składników mineralnych, potrzebnych witamin i właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. Każda z kasz ma swoje zalety i właściwości zdrowotne, dlatego w zależności od naszych potrzeb, warto sięgnąć po konkretną kaszę, np. jeśli chcesz wzmocnić skórę włosy i paznokcie, zaleca się kaszę jaglaną, natomiast jeśli zależy Ci na lekkostrawnej kaszy, polecamy kaszę kuskus.

Jeśli jednak szukasz kaszy, która posiada najwięcej składników odżywczych, naszym zdaniem będzie to kasza gryczana i komosa ryżowa (quinoa).

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne

Jeśli chodzi o kaszę gryczaną, możemy wyróżnić ją, ponieważ posiada aminokwasy egzogenne. Jest źródłem pełnowartościowego białka, posiada wysoką zawartość błonnika oraz wiele składników mineralnych i antyoksydantów. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga redukować poziom cukru we krwi i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i działa przeciwmiażdżycowo.

Spożywanie kaszy gryczanej jest szczególnie polecane osobom, które borykają się z problemami układu krążenia i nadciśnienia. Będzie także doskonałym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ kasza gryczana nie zawiera glutenu. Spożywana jest także przez osoby cierpiące z powodu zaburzeń pracy jelit – usprawnia pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Kasza gryczana jest także najlepszym rozwiązaniem dla diabetyków.

Kasza jaglana – właściwości zdrowotne

Kasza jaglana jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To rodzaj kaszy, który wyróżnia się największym pokładem witamin z grupy B oraz różnych minerałów. Posiada także lecytynę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Jest lekkostrawna i pomaga odkwasić organizm, zachowując równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo dzięki na obecności krzemu, korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie. Warto także wspomnieć, że kasza jaglana zadba również o odporność organizmu, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Ze względu na wysoką zawartość magnezu, kasza jaglana polecana jest szczególnie kobietom, które zmagają się z bolesnymi miesiączkami i osobom zmagającym się z migreną. Także polecana jest osobom, które cierpią na niedobór żelaza, wegetarianom i weganom, oraz osobom chorym na celiakię.

Jaka kasza dla cukrzyka?

Która kasza będzie odpowiednia dla diabetyków? Najlepszym rozwiązaniem dla cukrzyków okaże się kasza jęczmienna i kasza gryczana. Zawierają one aktywne substancje wspomagające działanie insuliny, co pomaga zmniejszyć insulinooporność tkanek oraz posiadają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo posiadają wysoką zawartość błonnika, co pomaga spowolnić wchłanianie glukozy z jelit do krwi, co zapewnia stabilny poziom cukru. Te kasze zadbają o lepszą kontrolę glikemii, wspierają prawidłową pracę serca i układu krążenia oraz zapobiegają nagłym skokom cukru.

Zależy Ci na pełnowartościowych i sytych posiłkach, wypróbuj dietę pudełkową od LikEat! Dopasujemy posiłki do Twoich preferencji i dowieziemy je pod Twoje drzwi. Dowozimy w wielu miastach w Polsce, działamy m.in.: