Temat soi wraca jak bumerang. I to nie zawsze w pozytywnym świetle. Jak to jest z tym spożyciem soi? Warto ją jeść, czy nie? Czy są osoby, które powinny unikać spożycia produktów sojowych? W związku z tym, że popularność soi stale rośnie, pora odpowiedzieć sobie na te pytania!
Soja to roślina strączkowa z rodzaju bobowatych, pochodząca z Azji. Dzisiaj jest ona uprawiana w wielu krajach na świecie, ze względu na wartości odżywcze oraz szerokie zastosowanie w kuchni. W kontekście regularnego spożywania soi pojawia się jednak od pewnego czasu sporo kontrowersji. Niektóre osoby zastanawiają się dlatego, czy spożywanie produktów sojowych na pewno jest dobre dla naszego zdrowia.
Co przemawia na korzyść soi? Jakie cenne składniki odżywcze możemy znaleźć w żywności sojowej?
Soja to przede wszystkim bogate źródło:
Mimo że soja zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, zdania na temat jej dobroczynnego wpływu na zdrowie są mocno podzielone. Główne „zarzuty” kierowane w stronę produktów sojowych dotyczą tego, że jest ona modyfikowana genetycznie (soja GMO) oraz zawiera dużo fitoestrogenów, czyli związków organicznych o działaniu podobnym do estrogenów.
W związku z tym wskazuje się, że nadmierne spożycie soi może m.in. zwiększać ryzyko raka prostaty i ryzyko raka piersi, zaburzać gospodarkę hormonalną, powodować problemy z płodnością czy negatywnie oddziaływać na rozwój prenatalny zwłaszcza u chłopców.
Biorąc pod uwagę niekorzystny wpływ, jaki mogą wywierać produkty sojowe, do jej spożycia należy podejść z pewną ostrożnością.
Na soję powinny uważać przede wszystkim:
Warto zaznaczyć, że kluczowa zawsze będzie tu ilość spożywanej soi i zdrowy rozsądek. Jeśli sięgasz po soję tylko sporadycznie, ponieważ nie musisz rezygnować z produktów zwierzęcych, nie powinieneś obawiać się jej negatywnego wpływu na zdrowie.
Dzięki wysokiej zawartości białka i bogactwu składników odżywczych soja znajduje szerokie zastosowanie w produkcji żywności, zwłaszcza w dietach roślinnych. Białko sojowe jest jednym z najczęściej wykorzystywanych zamienników białka zwierzęcego zarówno w produktach spożywczych dla ludzi, jak i w paszach dla zwierząt hodowlanych.
Produkty spożywcze na bazie soi to m.in.:
Chcesz zadbać o zdrową dietę dla siebie i swoich bliskich? W LikEat Catering możesz skorzystać z diety wege lub diety ze zmniejszoną ilością glutenu i laktozy. Sprawdź naszą ofertę na catering dietetyczny w Katowicach i dietę pudełkową w Tarnowskich Górach. Znajdziesz nas oczywiście w całym województwie śląskim, a dodatkowo opolskim i małopolskim!