Jesień jest piękną i najbardziej kolorową porą roku. Drzewa zaczynają zmieniać swoje barwy, a sezonowe potrawy nie tylko dbają o nasze kubki smakowe, ale także przede wszystkim o odporność organizmu. Czy warto jeść produkty sezonowe? Jakie owoce jeść jesienią oraz po jakie warzywa jesienne sięgać? Na wszystkie pytania odpowiemy w tym artykule, zachęcamy do czytania!
Co najlepiej jeść jesienią?
Jesienne jedzenie powinno być ciepłe, sycące i bogate w składniki odżywcze, które będą wspierać odporność i dodadzą energii w chłodniejsze dni. Warzywa i owoce jesienne to sezonowe produkty, które pozwolą nam dostarczyć odpowiednie witaminy i składniki mineralne, których będziemy potrzebowali na niepewną pogodę. Owoców i warzyw nie powinno zabraknąć w naszej diecie podczas zimniejszych pór roku.
O tej porze roku szczególną popularnością cieszą się warzywa takie jak dynie, buraki czerwone oraz kalafiory, czy brokuły. Jeśli chodzi o owoce sezonowe, najczęściej sięgamy po śliwki, gruszki, czy jabłka – jesiennych odmian jabłek jest o wiele więcej, w porównaniu do tych, które zbiera się wcześniej. Wyróżniają się kruchością oraz lekko kwaśnym lub słodkim smakiem, który zachwyca i pozwala na wykonanie wielu potraw.
Dodatkowo w okresie jesiennym warto zwrócić uwagę na grzyby, które zaczynają się pojawiać w lasach. Nie dość, że wyróżniają się niską kalorycznością, to są bogate w białko, witaminy z grupy B i antyoksydanty. Gdy temperatura zacznie się zmieniać, nie powinniśmy zapominać także o rozgrzewających przyprawach, takich jak imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, czy cynamon. One nie tylko rozgrzewają, ale także wspierają trawienie.
Jesienne owoce – zalety
Jesienią możemy cieszyć się wieloma pysznymi i zdrowymi owocami, które są dostępne w tym sezonie. Oto najpopularniejsze jesienne owoce:
- Jabłka są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, a także posiadają dużo witaminy C. Można spożywać je na wiele sposobów – jeść na surowo, piec, robić kompoty lub musy.
- Gruszki są źródłem błonnika i witamin. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo, ale także do pieczenia, duszenia, czy robienia dżemów i powideł.
- Śliwki można jeść, gdy są świeże lub je suszyć. Suszone śliwki są idealnym dodatkiem do deserów, czy dań mięsnych.
- Żurawina jest bogata w witaminę C i antyoksydanty, a jej smak sprawia, że świetnie nadaje się na sosy, dżemy, czy jako dodatek do mięs, a także jako przekąska.
- Pigwa bogata jest szczególnie w witaminę C. Doskonale nadaje się do dżemów, konfitur, soków, czy nalewek.
- Winogrona zawierają w sobie witaminy C i K. To propozycja na przekąskę lub dodatkowy składnik sałatek.
- Owoce dzikiej róży są skarbnicą witaminy C. Dzika róża pozwoli nam robić herbaty, dżemy lub syropy, które wzmacniają odporność.
Owocowe dary jesieni są nie tylko pyszne, ale także pełne witamin i składników mineralnych, które wspomagają odporność i dodają energii w chłodniejsze dni. Nie należy z nich rezygnować, dbając o nasz układ odpornościowy, czy chociażby pracę układu pokarmowego i dobre samopoczucie.
Jesienne warzywa – zalety
Już na początku jesieni, sezonowe warzywa cieszą się dużą popularnością. Są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych. Oto najpopularniejsze jesienne warzywa:
- Dynia jest bogata w witaminę A, błonnik i antyoksydanty. Doskonale sprawdza się do zup, ciast, czy purée. Niewątpliwie jest to symbol jesieni!
- Buraki zawierają żelazo, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Zarówno surowe, pieczone, jak i kiszone buraki zawierają drogocenne właściwości zdrowotne.
- Ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i potas. Są niezwykle wszechstronne – można je piec, gotować, smażyć, czy robić purée. To jedne z najpopularniejszych warzyw jesiennych.
- Bataty (nieco słodsza wersja klasycznych ziemniaków) są pełne witaminy A i błonnika. Świetne do pieczenia, zup, gulaszy i sałatek.
- Cebula i czosnek mają właściwości antybakteryjne oraz wzmacniające odporność organizmu. Wykorzystywane są jako dodatki do potraw.
- Kalafior jest bogaty w witaminę K i C oraz błonnik. Wartości odżywcze kalafiora powinny docenić także kobiety planujące ciążę, jak i przyszłe mamy, gdyż zawierają w dużej ilości kwas foliowy. Można z niego zrobić zupę, czy purée.
- Brokuły pełne witaminy C, K i antyoksydantów. Są idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek oraz zup.
- Cukinia posiada witaminy A, C i K, z grupy B, pozytywnie wpływa także na prawidłową pracę serca oraz jest niskokaloryczna. Wyróżnia ją także niski indeks glikemiczny, który jest szczególnie ważny w diecie cukrzyków. Doskonale sprawdza się do sałatek.
- Pomidory zawierają dużo witaminy A, witaminy K i C, a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Doskonale sprawdzą się do sałatek, różnych sosów, czy na surowo.
- Jarmuż jest pełny witamin (A, C, K) i minerałów, takich jak wapń i żelazo. Można go dodawać do sałatek, koktajli, zup, a także piec na chrupiące chipsy.
- Papryka cechuje się bardzo wysoką zawartością karotenoidów oraz jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin (A, C, E i K), składników mineralnych (w szczególności potasu, manganu, żelaza i magnezu), błonnika pokarmowego oraz flawonoidów i kwasów fenolowych. Surowa papryka posiada najwięcej wartości i wspomaga procesy trawienne. Można ją także piec oraz udusić, jest wykorzystywana jako dodatek do dań, jak i jako główny składnik.
Jesienne potrawy – kilka propozycji
Sezonowe warzywa i owoce doskonale nadadzą się do stworzenia sycących, pełnowartościowych i pysznych posiłków, które wzmocnią organizm. Oto kilka naszych propozycji jesiennych potraw, które doskonale sprawdzą się na Twoim stole:
- Sałatka z pieczonymi burakami, orzechami włoskimi i serem kozim – doskonała, świeża propozycja na sałatkę, którą będziesz mógł zjeść w czasie lunchu w pracy.
- Zapiekanka ziemniaczana z grzybami – idealna propozycja do wykorzystania popularnego warzywa jesiennego wraz z dodatkiem smacznych grzybów.
- Zupa dyniowa z imbirem – idealna na chłodne dni. Wyróżnia się kremową konsystencją i lekką nutą ostrości, ze względu na imbir.
- Placki z batatów – tą potrawę będziesz mógł wykorzystać jako przekąskę lub danie główne, dodając do niego swoje ulubione dodatki, na przykład jogurt.
- Zupa cebulowa – to sycąca, rozgrzewająca propozycja na niskie temperatury.
- Leczo z pomidorami, cukinią i papryką – to pełna witamin i minerałów propozycja, która niezwykle syci i rozgrzewa, jeśli dodasz do niej przyprawy rozgrzewające.
- Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami – ten pyszny deser pozwoli Ci poczuć doskonały smak jesiennych smaków.
Te jesienne potrawy są pełne sezonowych składników, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, idealnych na chłodniejsze dni.
Chcesz zadbać o swoją dietę podczas jesieni? Pragniesz wprowadzić jesienne warzywa i owoce do swojej diety, ale nie wiesz za bardzo, jak takie posiłki powinny wyglądać? LikEat wszystkim się zajmie! Działamy na terenie wielu miast w Polsce, szczególnie dowozimy catering m.in.: