26 lutego 2025

Jakie są naturalne probiotyki?

Probiotyczne bakterie to rodzaj pożytecznych drobnoustrojów, które wspierają zdrowie jelit i procesy trawienne. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety, aby wspierać naturalną odporność organizmu. Jak działają probiotyczne bakterie i jakie jest najlepsze źródło naturalnych probiotyków? Na te pytania odpowiadamy poniżej!

Bakterie probiotyczne, czyli naturalne probiotyki — co to takiego?

Bakterie probiotyczne to żywe mikroorganizmy, które, gdy są przyjmowane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny wpływ na zdrowie organizmu, w szczególnie na układ trawienny i odpornościowy. Najczęściej należą do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, jak i do grup takich jak Saccharomyces, Streptococcus czy Enterococcus.

Jak działają probiotyki? Zastosowanie probiotyków

Probiotyki dostarczają szeregu korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu i odgrywają ważną rolę w poprawie zdrowia jelit. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ:

  • wpływają na zdrowie układu pokarmowego – szczepy bakterii probiotycznych wspomagają proces trawienia i przyswajanie składników odżywczych oraz mikroelementów,
  • wzmacniają układ odpornościowy – regularne spożywanie probiotyków pomaga w ochronie przed szkodliwymi bakteriami i wirusami,
  • łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego i choroby zapalne jelit – stosowanie probiotyków może redukować wzdęcia, bóle brzucha i inne objawy zespołu jelita drażliwego oraz wspierać procesy trawienne,
  • korzystnie wpływają na florę bakteryjną – żywe kultury bakterii odbudowują mikroflorę po antybiotykoterapii,
  • wspierają zdrowie intymne – probiotyki dopochwowe i probiotyki ginekologiczne pomagają zmniejszyć ryzyko infekcji intymnych,
  • uczestniczą w fermentacji – działanie bakterii fermentacji mlekowej jest kluczowe w produkcji fermentowanych produktów mlecznych oraz w konserwacji żywności, np. kiszonkach.

Żywe bakterie probiotyczne — gdzie można je znaleźć?

Do jednych z najlepszych źródeł naturalnych probiotyków należy fermentowane jedzenie. Fermentacja sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych. W procesie fermentacji dochodzi do kontrolowanego rozkładu substancji organicznych, w wyniku którego powstaje m.in. kwas mlekowy.

Naturalnymi probiotykami są w szczególności fermentowane produkty mleczne zawierające bakterie kwasu mlekowego, takie jak kwaśne mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka. Do innych, domowych źródeł probiotyków zalicza się również kapustę kiszoną i ogórki kiszone. Są to najbardziej wartościowe probiotyki naturalne, dzięki którym możesz przywrócić równowagę mikroflory jelitowej. Zdrowe bakterie probiotyczne znajdują się także w zakwasie z buraków, kimchi czy kombuczy.

Poza naturalnymi źródłami szczepy bakterii probiotycznych wykorzystują suplementy diety. Jeśli z różnych przyczyn masz trudności z przyswajanie składników odżywczych wymienionych powyżej, możesz wzbogacić swoją dietę o suplementy probiotyczne.

Zdrowe jelita na wyciągnięcie ręki — catering dietetyczny zawsze u progu Twoich drzwi

Dbanie o zdrowe, zbilansowane posiłki nie musi wymagać od Ciebie wielu godzin spędzonych w kuchni i na zakupach. Wybierając nasz catering, możesz cieszyć się gotowymi, pełnowartościowymi i zdrowymi posiłkami każdego dnia, bez żadnego wysiłku. Wystarczy, że otworzysz drzwi, a my będziemy już na Ciebie czekać.

Co powiesz na naszą dietę pudełkową we Wodzisławiu Śląskim albo catering dietetyczny w Oświęcimiu? Jesteśmy dostępni w województwie śląskim, małopolskim i opolskim!