12 lipca 2022

Insulinooporność – dieta

Insulinooporność to stan, który dotyka coraz większą grupę ludzi. Sytuacja, w której w krwi znajduje się zbyt wysoki poziom cukru, może mieć niebezpieczne konsekwencje zdrowotne, dlatego po zdiagnozowaniu insulinooporności należy koniecznie wdrożyć specjalną dietę. Na czym ona polega? Czy na diecie insulinoopornej można zrzucić zbędne kilogramy?

Insulina – za co odpowiada?

Insulina jest wytwarzana w trzustce i odpowiada za regulację prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Wraz z glukagonem odpowiada za transport glukozy do komórek organizmu, dzięki czemu wszystkie organy i układy (w szczególności układ nerwowy oraz mózg) funkcjonują prawidłowo. Stan, w którym hormonu insuliny jest zbyt mało lub zbyt dużo w organizmie, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. do cukrzycy lub hipoglikemii.

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny do regulacji poziomu cukru we krwi. Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który pomaga organizmowi przekształcać cukier w energię. Kiedy osoba cierpi na insulinooporność, jej organizm nie może właściwie wykorzystywać insuliny, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi.

Insulinooporność – objawy

Objawy, które powinny zaniepokoić i skłonić do zbadania się na ewentualną insulinooporność to:

  • zwiększone pragnienie oraz głód,
  • częstsze i obfitsze oddawanie moczu,
  • wysokie ciśnienie krwi
  • niewyraźne widzenie,
  • odchodzącą od normy utratę lub przyrost masy ciała,
  • zmęczenie i drażliwość,
  • słabsza koncentracja,
  • plamy na skórze.

Dieta w insulinooporności – na czym polega?

Dieta insulinooporna to podejście dietetyczne, które, jak udowodniono, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Celem tej diety jest utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej ilości węglowodanów, lecz większej ilości białka, tłuszczu oraz błonnika. Zazwyczaj obejmuje żywność o niskim indeksie glikemicznym, dlatego wyklucza spożywanie takich produktów jak biały chleb, ziemniaki i niektóre rodzaje makaronów.

Głównym założeniem tej diety jest pomoc osobom z insulinoopornością (znaną również jako zespół metaboliczny) w zmniejszeniu jej objawów. Objawy te obejmują wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, otyłość i cukrzycę. Dieta ma również na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia osoby poprzez zmniejszenie ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Insulinooporność – co jeść?

Zdrowa dieta ma kluczowe znaczenie dla objawów i zagrożeń wynikających z insulinooporności. Może pomóc poprawić wrażliwość organizmu na insulinę, poprzez dostarczenie mu odpowiednich składników odżywczych.

Oto niektóre produkty, które są wskazane dla osób z insulinoopornością:

– warzywa niskowęglowodanowe, takie jak kalafior, brokuły, kapusta, brukselka, szparagi
– rośliny strączkowe i fasola, takie jak soczewica i ciecierzyca
– chude białka, takie jak pierś z kurczaka
– pełnoziarniste pieczywo
– zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i awokado

Insulinooporność – odchudzanie – jak stracić zbędne kilogramy?

Ważne jest, aby zrozumieć, że insulinooporność nie jest chorobą. To po prostu stan, w którym organizm nie reaguje na insulinę tak, jak powinien. Z insulinoopornością można więc normalnie żyć, a dzięki zdrowym nawykom żywieniowym, można kontrolować swoją wagę i pozbyć się nadmiernych kilogramów, które sygnalizowały problem z insulinoopornością.

Dieta insulinooporna jest jednym z najlepszych sposobów na odchudzanie. Jak już wcześniej zostało wspomniane, obejmuje spożywanie pełnych ziaren, białka i zdrowych tłuszczów. Zakłada się, że w tego typu diecie z posiłków powinno się dostarczać organizmowi 20% energii z białka, ok. 35-40% energii z tłuszczy oraz 40 do 45% energii z węglowodanów.

Dieta IO – przepisy

W LikEat mamy opracowane specjalne dania dla osób z insulinoopornością (Low IG). Przykładowe menu na jeden dzień prezentuje się następująco:

Śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pumpernikiel.

Drugie śniadanie: śródziemnomorska sałatka z makaronem pełnoziarnistym, suszonymi pomidorami, brokułem i fetą, sos pesto koperkowe.

Obiad: wołowina duszona w pomidorach z bakłażanem, kasza pęczak z natką pietruszki.

Podwieczorek: fit sernik orzechowy z polewą z gorzkiej czekolady na spodzie kokosowym.

Kolacja: kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti pełnoziarnistym w sosie BBQ.

Jak się więc okazuje, dieta Low IG może być smaczna, sycąca i może się w niej znaleźć także coś słodkiego. Jeśli borykasz się z insulinoopornością i potrzebujesz specjalnie przygotowanej pod to diety, skontaktuj się z LikEat!

Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: