Karnawał to czas radości, zabawy i kulinarnego szaleństwa. To okres, w którym jedzenie odgrywa ważną rolę, będąc nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale także częścią celebrowania końca zimy i oczekiwania na wiosnę. Rozpoczyna się już od Święta Trzech Króli, a kończy się dopiero Środą Popielcową. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, w którym poznamy kulinarne zwyczaje karnawałowe z różnych miejsc na świecie, a także przyjrzymy się najbardziej znanym potrawom karnawałowym, ich historii i tradycjom kulinarnym, które towarzyszą tej wesołej porze roku!
W Brazylii Feijoada kojarzy się z karnawałem. To potrawa bardzo charakterystyczna, która stała się symbolem świętowania. Choć feijoada spożywana jest w Brazylii przez cały rok, to podczas karnawału zyskuje szczególne znaczenie, będąc częścią obrzędów związanych z tym radosnym okresem.
Feijoada sięga nawet czasów kolonialnych. Na samym początku feijoada była potrawą dla biedniejszych warstw społeczeństwa, gotowana z resztek mięsa i fasoli. Z biegiem czasu jednak stała się daniem narodowym, podawanym na szczególne okazje np. karnawałowe uczty. Wykonana z duszonej fasoli czarnej z dodatkiem różnych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kiełbasy. Podaje się ją z ryżem, kapustą, pomarańczami, a także maniokiem lub innymi dodatkami, które dopełniają bogaty smak potrawy.
To pyszne, chrupiące ciastka, które są niezwykle popularne we Włoszech w okresie karnawału. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie są posypywane dużą ilością cukru pudru. To przysmak, który od pokoleń jest nieodłącznym elementem świętowania w czasie karnawału i innych spotkań towarzyskich.
Chiacchiere ma długą i ciekawą historię. Ich nieregularny kształt i ozdobne wycięcia nawiązują do tradycji już w starożytnym Rzymie. Wykonywane wcześniej były z prostych składników, by niezależnie od statusu każdy mógł je wykonać i przez lata ten przepis się nie zmienił, choć teraz ciastka mogą być wzbogacone aromatem cytrynowym, czy musującym winem. Chiacchiere to symbol włoskiego świętowania!
Karnawał w Polsce kojarzy się przede wszystkim z zabawą i pysznymi smakołykami. Ostatnie dni karnawału zwiastują tłusty czwartek, w którym spożywa się w dużej ilości pączki i faworki. Tłusty czwartek oznacza koniec karnawału, ponieważ to ostatni czwartek przed wielkim postem, dlatego tradycją jest zjedzenie pysznego jedzenia i smakołyków.
Ich historia sięga nawet średniowiecza! Ich głównym celem było wykorzystanie tłuszczu i innych produktów, które miały być zużyte przed nadchodzącym okresem wielkiego postu, kiedy to obowiązywał post i wstrzemięźliwość od tłustych potraw. Na samym początku pączki wykonywało w domach, lecz aktualnie można je znaleźć w niemal każdej cukierni. Tłusty czwartek w Polsce stał się nieformalnym świętem narodowym, w którym Polacy zjadają w dużych ilościach pączki z różnymi nadzieniami.
Crêpes to francuskie, cienkie naleśniki, które są uznawane za symbol francuskiej kuchni, które zapisały się w historii jako karnawałowe tradycje. Crêpes stanowią idealną bazę do różnych nadzień, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, co czyni je doskonałym daniem na wszelkie świąteczne i karnawałowe okazje.
Powstały już w średniowieczu, lecz dopiero w XVIII wieku zyskały dużą popularność na dworach królewskich oraz wśród ludności, stając się częścią francuskiej kultury kulinarnej. Były znane szczególnie w czasie karnawału, gdy spożywało się tłuste i bogate składniki przed okresem postu.
W Polsce karnawał, jak i na całym świecie jest doskonałym okresem, w którym można się bawić, smakować pysznych potraw i zapomnieć o codziennych troskach. Jeśli jednak sam nie jesteś w stanie tworzyć pysznych posiłków podczas karnawału, jak i przez cały rok, zachęcamy do skorzystania z cateringu dietetycznego LikEat! Dostarczymy posiłki prosto pod Twoje drzwi! Działamy w wielu miastach w Polsce, a w szczególności: