W dzisiejszym społeczeństwie insulinooporność staje się coraz bardziej powszechnym problemem zdrowotnym. Choć nie jest uznawana za chorobę, stanowi mocny sygnał ostrzegawczy od organizmu, ostrzegając m.in. przed nadchodzącą cukrzycą. Jednak odpowiednia dieta może być kluczowym elementem zarówno w zapobieganiu, jak i zarządzaniu tym schorzeniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej dolegliwości i jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę, czyli hormon odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. W rezultacie trzustka zaczyna produkować coraz więcej insuliny, aby pokonać opór komórek. To zwiększone obciążenie trzustki może prowadzić do jej wyczerpania oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Insulinooporność jest również związana z ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego chorób serca oraz niektórych rodzajów nowotworów. Pewne produkty powodują wyrzut insuliny i to na nie należy zwracać szczególną uwagę.
Przyczyną insulinooporności jest przede wszystkim nadwaga i otyłość. Za pojawienie się oporności tkanek na insulinę może bowiem odpowiadać związana z dodatkowymi kilogramami tkanka tłuszczowa, ale też przyjmowanie zbyt dużej ilości kalorii niż jest na to zapotrzebowanie. Do rozwoju insulinooporności przyczynia się też brak aktywności fizycznej, źle zbilansowana dieta czy przewlekły stres.
Objawy insulinooporności mogą być różnorodne i obejmują:
Jeśli doświadczasz któregokolwiek z tych objawów, warto skonsultować się z lekarzem w celu przeprowadzenia odpowiednich badań diagnostycznych, by ustalić, czy masz prawidłowe stężenie insuliny.
Dieta przy insulinooporności odgrywa kluczową rolę. Z pewnością ważny jest deficyt kaloryczny, który pozwoli na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poniżej kilka innych podstawowych zasad żywieniowych.
Podczas leczenia insulinooporności warto skupić się na spożywaniu zdrowych, pełnowartościowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, które wspomagają wychwyt glukozy. Są to m.in.:
Podczas leczenia insulinooporności należy ograniczyć produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny, są pełne cukru i tłuste. Warto unikać:
Warto też pamiętać o aktywności fizycznej, która zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Jeżeli walczysz z insulinoopornością, postaw na dietę pudełkową Low IG! Jadłospis w tej diecie składa się z produktów z niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ograniczysz cukry proste do minimum. Składniki w naszym menu dobieramy w sposób maksymalnie zmniejszający wahania poziomu glukozy we krwi. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: