W dobie rosnącej świadomości zdrowego odżywiania coraz więcej osób zwraca uwagę na różnorodne style żywienia, takie jak dieta fleksitariańska. To tak zwany elastyczny wegetarianizm, czyli podejście do jedzenia, które łączy elementy diety roślinnej z umiarkowanym spożyciem produktów pochodzenia zwierzęcego. Co jeszcze warto wiedzieć o diecie fleksitariańskiej?
Dieta fleksitariańska to połączenie słów flexi(ble)+(vege)tarian . Osoby stosujące tę dietę skupiają się głównie na spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz strączki. Jednak w odróżnieniu od wegetarian, fleksitarianie nie wykluczają całkowicie mięsa, choć spożywają go w mniejszych ilościach niż w tradycyjnej diecie. Daleko im też do wegan, jedzą bowiem jaja, mleko i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dieta fleksitariańska nie narzuca surowych ograniczeń ani ścisłych reguł. Jest to raczej elastyczne podejście do jedzenia, które pozwala na indywidualne dostosowanie diety do własnych preferencji i potrzeb. Główne zasady dietetyczne obejmują ograniczenie spożycia mięsa i produktów wysoko przetworzonych, a zwiększone spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych i innych produktów odzwierzęcych. Pozwala to na czerpanie pełnymi garściami z tego, co dobre, bez surowych wyrzeczeń i ryzyka niedoborów pokarmowych.
Kluczowym elementem zdrowej diety fleksitariańskiej jest dbałość o zrównoważoną ilość witamin i składników mineralnych. Warto zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę białka, które może pochodzić zarówno z roślin, jak i produktów zwierzęcych. W diecie fleksitariańskiej istotne są również kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem mogą być ryby oraz nasiona chia, oleje roślinne, siemię lniane czy orzechy. Warto zadbać o różnorodność spożywanych produktów, aby dostarczyć organizmowi pełen zakres niezbędnych składników odżywczych.
Stosowanie nieprzetworzonych produktów spożywczych, dużo błonnika w pokarmach i umiarkowane jedzenie produktów zwierzęcych powodują obniżenie masy ciała. Zgodnie z badaniami fleksitarianie ważą statystycznie o 15% mniej niż osoby regularnie spożywające mięso. Co więcej, dieta fleksitariańska zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu krwionośnego, nowotworowe i cukrzycę; często stosuje się ją w przypadku profilaktyki chorób serca czy podwyższonego cholesterolu.
Coraz więcej firm cateringowych specjalizuje się w dostarczaniu zbilansowanych posiłków dostosowanych do różnych preferencji żywieniowych, w tym również do diety fleksitariańskiej. Catering dietetyczny fleksitariański oferuje szeroką gamę pysznych i zdrowych posiłków, uwzględniając zasady tej diety oraz dostarczając niezbędne składniki odżywcze. Jeżeli nie interesuje Cię dieta wegetariańska ani dieta wegańska, ale chcesz ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych, postaw na dietę pudełkową dla fleksitarian z LikEat! Proponujemy aż 5 wariantów kaloryczności, gwarantując zawsze świeże i pełne różnorodności dania. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: