15 kwietnia 2025

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi to symbol kuchni japońskiej i jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań, dziś popularne na całym świecie. Mimo że jest uznawane za lekkie i eleganckie, wiele osób zadaje sobie pytanie: czy sushi aby na pewno jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest co do zasady twierdząca, jednak pod warunkiem, że wiemy, co jemy i w jakiej ilości. Poniżej wyjaśniamy, co kryje się za smakiem sushi i jak jego skład wpływa na nasze zdrowie.

Jedzenie sushi a zdrowie — korzyści i potencjalne zagrożenia

Sushi może być zdrowym elementem diety, jeśli wybierasz odpowiednie składniki i zachowujesz umiar. Tradycyjne sushi składa się z gotowanego ryżu zakwaszanego octem ryżowym, wodorostów nori, surowych lub gotowanych ryb, a także świeżych lub marynowanych warzyw. Takie połączenie dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych: pełnowartościowego białka, błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych EPA, a także witamin i minerałów.

Z drugiej strony surowe składniki niosą pewne ryzyko. Surowe ryby, jeśli nie są odpowiednio przechowywane, mogą zawierać pasożyty lub bakterie, takie jak pałeczki Listeria monocytogenes czy gatunku Aeromonas spp., które prowadzą do zatrucia pokarmowego. W niektórych, jak makrela, istnieje w dodatku ryzyko występowania rtęci i metali ciężkich. Dlatego kluczowa jest świeżość składników oraz higiena przygotowania sushi.

Rodzaje sushi — jakie owoce morza wchodzą w skład sushi?

Sushi to nie tylko surowe ryby. Istnieje wiele wariantów, które różnią się zarówno składnikami, jak i formą podania, np. z sosem sojowym albo wasabi. Wśród najczęściej spotykanych składników sushi znajdziemy:

  • ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela — to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz źródła białka,
  • sushi wegetariańskie: zawiera marynowane i świeże warzywa, np. awokado, ogórek, tykwę, dzięki czemu stanowi bogactwo błonnika i witamin,
  • wodorosty nori: nie tylko służą do owijania sushi, ale są także źródłem alg morskich, które zawierają jod, wapń i witaminę A,
  • marynowany imbir: działa oczyszczająco na kubki smakowe, ma też właściwości przeciwbakteryjne.

Warto dodać, że tradycyjne sushi nie zawiera majonezów, tłustych sosów ani smażonych dodatków — to nowoczesne wersje, które często podnoszą kaloryczność i obniżają wartość odżywczą potrawy.

Sushi — wartości odżywcze

W zależności od rodzaju sushi może być skarbnicą cennych składników odżywczych. Oto kilka danych liczbowych (dla porcji 100 g):

  • białko: 6–12 g (zależnie od rodzaju ryby)
  • tłuszcze: 1–6 g, w tym kwasy tłuszczowe EPA
  • węglowodany: 25–30 g (głównie z ryżu)
  • błonnik pokarmowy: 1–2 g

Wartościowym składnikiem sushi pozostają ryby, będące źródłem witamin z grupy B, D oraz minerałów, takich jak selen czy jod, które wspierają prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotne są też warzywa. To, na co należy natomiast uważać, to ryż. W związku z tym, że jest on przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego i cukru, może mieć przez to wyższy indeks glikemiczny.

Kaloryczność sushi — czy sushi jest dobre na odchudzanie?

Sushi często uznawane jest za danie o niezbyt wysokiej kaloryczności, ale w rzeczywistości zależy to od składników. I oczywiście liczby zjedzonych kawałków. Dla przykładu:

  • 1 kawałek maki z ogórkiem: ok. 30 kcal,
  • 1 kawałek nigiri z łososiem: ok. 50 kcal,
  • 1 kawałek uramaki z majonezem, obtoczony sezamem: ok. 80 kcal.

Osoby dbające o sylwetkę powinny dlatego wybierać sushi przygotowane z prostych składników, np. z warzywami, tuńczykiem czy łososiem, unikając tłustych dodatków. W spożywaniu sushi przez osoby będące na redukcji ważne jest również zachowanie kontroli nad liczbą spożywanych kawałków.

Dlaczego warto jeść sushi?

Wykorzystywane do przygotowania sushi ryby i warzywa są źródłem cennych składników odżywczych i składników mineralnych. Sushi może być dlatego zdrowym dodatkiem do diety, jeśli zachowasz umiar i zadbasz o świeżości składników. W sytuacji, gdy nie masz przeciwwskazań zdrowotnych i korzystasz z pewnych źródeł, warto jeść sushi – to nie tylko modny wybór, ale przede wszystkim dobra alternatywa dla klasycznych fast foodów, takich jak frytki czy hot-dog i niezdrowych przekąsek, jak chipsy.

Przymierzasz się do zmiany nawyków żywieniowych? W takim razie rozważ opcję cateringu dietetycznego LikEat, który każdego dnia zadba o to, by pod Twoimi drzwiami znalazły się przepyszne posiłki na cały dzień. Oferujemy m.in. dietę pudełkową w Radzionkowie i catering dietetyczny w Jastrzębiu Zdroju!