Dieta w okresie ciąży jest niezwykle ważna, ponieważ matka musi pamiętać nie tylko o swoim zdrowiu, ale także o zdrowiu maluszka. Przedstawiamy kilka zasad, o których warto pamiętać podczas planowania diety dla ciężarnej kobiety:
W okresie ciąży dieta powinna dostarczać wszystkie potrzebne minerały i witaminy zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się dziecka. Przedstawiamy listę produktów, które należy uwzględnić w diecie kobiety ciężarnej:
Białko
– chude mięso – kurczak, indyk, wołowina;
– ryby – łosoś, makrela, sardynki;
– rośliny strączkowe – soczewica, fasola, ciecierzyca;
– jajka;
– orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, nasiona chia.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
– pełnoziarnisty chleb;
– ryż brązowy;
– makaron pełnoziarnisty;
– owsianka;
– kasza – jaglana, gryczana, quinoa.
Warzywa i owoce
– zielone warzywa liściaste – szpinak, jarmuż, brokuły;
– warzywa – marchew, papryka, pomidory;
– owoce cytrusowe – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki;
– jagody, borówki, truskawki.
Nabiał
– jogurty;
– mleko;
– sery półtwarde i twarde – mozzarella, cheddar, feta.
Tłuszcze zdrowe
– awokado;
– oliwa z oliwek;
– orzechy i nasiona.
Probiotyki
– jogurt naturalny;
– kefir;
– kiszonki.
W czasie ciąży należy unikać niektórych produktów, ponieważ mogą one zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży i narazić zdrowie matki i rozwijającego się dziecka. Należy je unikać lub ograniczać, by zadbać o dobre samopoczucie oraz zdrowie matki i rozwijającego się dziecka. Jakich produktów lepiej unikać?
Surowe ryby i surowe mięso
– surowe mięso – może zawierać bakterie salmonelli i inne pasożyty, które mogą być niebezpieczne. Należy unikać surowych lub niedogotowanych dań, takich jak carpaccio, tatara, kiełbasa, wędliny niegotowane.
– surowe ryby – sushi z surową rybą może być źródłem bakterii i pasożytów, dlatego warto sięgnąć po grillowane i ugotowane ryby.
Niepasteryzowane produkty mleczne
– niepasteryzowane mleko – może zawierać niebezpieczne bakterie, dlatego należy zawsze sięgać po mleko pasteryzowane.
– ser pleśniowy – w ciąży warto unikać serów pleśniowych, nawet jeśli są one dobrze przechowywane, ponieważ mogą posiadać bakterie Listeria, które mogą prowadzić do poważnych powikłań w czasie ciąży i czasami niestety do poronienia.
Surowe owoce morza
– krewetki, małże, ostrygi – nie należy spożywać surowych owoców morza ze względu na możliwe bakterie znajdujące się w tych produktach spożywczych.
Kofeina
– kawa i napoje energetyczne – istnieje zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu, jeśli kobieta w ciąży przesadzi z kofeiną. Zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny do około 200-300 mg dziennie, co odpowiada jednej filiżance kawy.
Alkohol
– spożywanie alkoholu może doprowadzić do poważnych wad wrodzonych i zaburzeń rozwoju dziecka, dlatego alkohol jest absolutnie zakazany w ciąży!
Herbaty ziołowe
– herbaty z liści malin, rumianku, czy lukrecji – nie wszystkie zioła są bezpieczne w czasie ciąży. Należy unikać herbatek, które mogą wywołać skurcze macicy (np. z liści malin), a także ziół takich jak rumianek czy lukrecja, które mogą wpłynąć na ciśnienie krwi.
Wymienione wyżej produkty mogą zwiększać potencjalne ryzyko zakażenia mikrobiologicznego, które może prowadzić do zaburzeń zdrowia i samopoczucia, zarówno matki, jak i dziecka.
Zależy Ci, by w diecie kobiety ciężarnej znalazły się wszystkie niezbędne produkty spożywcze, które wspomogą prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka? Chcesz, by posiłki zawierały białko, tłuszcze, witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka? Postaw na dietę pudełkową, która będzie idealnie dopasowana do wymagań i preferencji każdej ciężarnej kobiety!
Zadbaj o żywienie kobiet w ciąży i jej prawidłowe nawyki żywieniowe z pomocą cateringu dietetycznego LikEat! Skontaktuj się z nami już dziś i zapewnij kobiecie w ciąży pełnowartościową i pyszną dietę!
Nie martw się! Działamy w wielu miastach w Polsce, a w szczególności znajdziesz nas w: