28 stycznia 2025

Czego nie można jeść w ciąży?

Dieta w ciąży – o czym pamiętać?

Dieta w okresie ciąży jest niezwykle ważna, ponieważ matka musi pamiętać nie tylko o swoim zdrowiu, ale także o zdrowiu maluszka. Przedstawiamy kilka zasad, o których warto pamiętać podczas planowania diety dla ciężarnej kobiety:

  1. Zrównoważona dieta – węglowodany, tłuszcze, odpowiednia ilość białka, witaminy i minerały. Trzeba pamiętać, aby codziennie dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wspomogą rozwój dziecka i kondycję matki.
  2. Kwasy tłuszczowe Omega-3 – kwasy te są niezbędne dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. By dostarczyć je w diecie wystarczy wzbogacić ją o łososia, makrelę, sardynki, a także orzechy włoskie i siemię lniane.
  3. Odpowiednia ilość kalorii – w trakcie ciąży należy spożywać więcej kalorii niż zazwyczaj. Trzeba jednak dbać o jakość tych kalorii, wybierając zdrowe, pełnowartościowe produkty.
  4. Nawodnienie – w okresie ciąży nawodnienie jest kluczowe, aby utrzymać równowagę wodno-elektrolitową i wspomóc krążenie krwi. Postaw na wodę i herbaty ziołowe, a wystrzegaj się jednak napojów z kofeiną, czy alkoholu!
  5. Suplementacja – Korzystając ze zdrowej diety, czasami warto pomyśleć także o dodatkowej suplementacji, szczególnie kwasu foliowego, jodu, witaminy D, czy żelaza. Zalecamy, by przed wzięciem jakichkolwiek suplementów skontaktować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią suplementację.

Jedzenie w ciąży – co można jeść?

W okresie ciąży dieta powinna dostarczać wszystkie potrzebne minerały i witaminy zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się dziecka. Przedstawiamy listę produktów, które należy uwzględnić w diecie kobiety ciężarnej:

Białko
– chude mięso – kurczak, indyk, wołowina;
– ryby – łosoś, makrela, sardynki;
– rośliny strączkowe – soczewica, fasola, ciecierzyca;
– jajka;
– orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, nasiona chia.

Pełnoziarniste produkty zbożowe
– pełnoziarnisty chleb;
– ryż brązowy;
– makaron pełnoziarnisty;
– owsianka;
– kasza – jaglana, gryczana, quinoa.

Warzywa i owoce
– zielone warzywa liściaste – szpinak, jarmuż, brokuły;
– warzywa – marchew, papryka, pomidory;
– owoce cytrusowe – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki;
– jagody, borówki, truskawki.

Nabiał
– jogurty;
– mleko;
– sery półtwarde i twarde – mozzarella, cheddar, feta.

Tłuszcze zdrowe
– awokado;
– oliwa z oliwek;
– orzechy i nasiona.

Probiotyki
– jogurt naturalny;
– kefir;
– kiszonki.

Jedzenie w ciąży – czego nie jeść?

W czasie ciąży należy unikać niektórych produktów, ponieważ mogą one zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży i narazić zdrowie matki i rozwijającego się dziecka. Należy je unikać lub ograniczać, by zadbać o dobre samopoczucie oraz zdrowie matki i rozwijającego się dziecka. Jakich produktów lepiej unikać?

Surowe ryby i surowe mięso
surowe mięso – może zawierać bakterie salmonelli i inne pasożyty, które mogą być niebezpieczne. Należy unikać surowych lub niedogotowanych dań, takich jak carpaccio, tatara, kiełbasa, wędliny niegotowane.
surowe ryby – sushi z surową rybą może być źródłem bakterii i pasożytów, dlatego warto sięgnąć po grillowane i ugotowane ryby.

Niepasteryzowane produkty mleczne
niepasteryzowane mleko – może zawierać niebezpieczne bakterie, dlatego należy zawsze sięgać po mleko pasteryzowane.
ser pleśniowy – w ciąży warto unikać serów pleśniowych, nawet jeśli są one dobrze przechowywane, ponieważ mogą posiadać bakterie Listeria, które mogą prowadzić do poważnych powikłań w czasie ciąży i czasami niestety do poronienia.

Surowe owoce morza
– krewetki, małże, ostrygi
– nie należy spożywać surowych owoców morza ze względu na możliwe bakterie znajdujące się w tych produktach spożywczych.

Kofeina
– kawa i napoje energetyczne
– istnieje zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu, jeśli kobieta w ciąży przesadzi z kofeiną. Zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny do około 200-300 mg dziennie, co odpowiada jednej filiżance kawy.

Alkohol
– spożywanie alkoholu
może doprowadzić do poważnych wad wrodzonych i zaburzeń rozwoju dziecka, dlatego alkohol jest absolutnie zakazany w ciąży!

Herbaty ziołowe
– herbaty z liści malin, rumianku, czy lukrecji
– nie wszystkie zioła są bezpieczne w czasie ciąży. Należy unikać herbatek, które mogą wywołać skurcze macicy (np. z liści malin), a także ziół takich jak rumianek czy lukrecja, które mogą wpłynąć na ciśnienie krwi.

Wymienione wyżej produkty mogą zwiększać potencjalne ryzyko zakażenia mikrobiologicznego, które może prowadzić do zaburzeń zdrowia i samopoczucia, zarówno matki, jak i dziecka.

Postaw na dietę pudełkową z LikEat!

Zależy Ci, by w diecie kobiety ciężarnej znalazły się wszystkie niezbędne produkty spożywcze, które wspomogą prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka? Chcesz, by posiłki zawierały białko, tłuszcze, witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka? Postaw na dietę pudełkową, która będzie idealnie dopasowana do wymagań i preferencji każdej ciężarnej kobiety!

Zadbaj o żywienie kobiet w ciąży i jej prawidłowe nawyki żywieniowe z pomocą cateringu dietetycznego LikEat! Skontaktuj się z nami już dziś i zapewnij kobiecie w ciąży pełnowartościową i pyszną dietę!

Nie martw się! Działamy w wielu miastach w Polsce, a w szczególności znajdziesz nas w: