26 lutego 2025

Czego nie może jeść cukrzyk? Produkty niewskazane w diecie cukrzycowej

Osoby chorujące na cukrzycę powinny świadomie komponować swoje posiłki, ponieważ nieodpowiednia dieta może prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Jakie produkty są przeciwwskazane i czego nie może jeść cukrzyk, a jakie posiłki są dla niego bezpieczne? Poznaj najważniejsze zalecenia dietetyczne w diecie cukrzycowej!

Jednym z podstawowych mechanizmów leczenia cukrzycy, poza przyjmowaniem insuliny lub stosowaniem leków doustnych oraz regularną aktywnością fizyczną, jest odpowiednia dieta cukrzycowa.

To, po jakie produkty spożywcze sięgamy na co dzień, ma ogromne znaczenie dla poziomu glukozy we krwi. Diabetycy powinni dlatego stosować się do zaleceń dietetycznych i zwracać szczególną uwagę na to, co mogą jeść przy cukrzycy oraz wystrzegać się produktów przeciwwskazanych. Wykrycie tej choroby, niezależnie od tego, czy jest to cukrzyca typu 1, czy cukrzyca typu 2, wiąże się przez to z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych.

Na czym polega dieta cukrzycowa?

Dieta cukrzycowa to sposób żywienia, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, utrzymywać prawidłową masę ciała oraz zapobiegać powikłaniom cukrzycy.

Dieta cukrzycowa opiera się na następujących założeniach:

  • unikaniu produktów zawierających cukry proste, w tym ograniczeniu słodzenia napojów,
  • spożywaniu węglowodanów złożonych, czyli w szczególności produktów zbożowych pełnoziarnistych, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i pomagają w kontrolowaniu poziomu glukozy,
  • regularnych posiłkach – zaleca się spożywanie 4–6 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, co zapobiega gwałtownym wahaniom cukru we krwi,
  • spożywaniu produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który znajduje się m.in. w produktach pełnoziarnistych,
  • kontrolowaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, ponieważ nadmiar tłuszczów nasyconych pochodzących z tłustego mięsa czy pełnotłustych produktów mlecznych może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • ograniczeniu spożycia soli – nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca ograniczenie soli na rzecz naturalnych przypraw.

Jakie produkty nie powinny pojawiać się w diecie cukrzyka?

Jedno z podstawowych założeń w diecie cukrzycowej opiera się na zakazie spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Diabetycy powinni uważać w dodatku na produkty o średnim indeksie glikemicznym i zwracać szczególną uwagę na to, w jakiej ilości je przyjmują. To właśnie ich ilość będzie mieć decydujący wpływ na poziom glukozy we krwi.

W codziennej diecie cukrzycowej nie są zalecane w szczególności:

  • produkty zawierające cukier, a więc praktycznie wszystkie słodycze, batony, wypieki cukiernicze,
  • napoje alkoholowe,
  • słodkie napoje gazowane,
  • owocowe jogurty z dodatkiem cukru,
  • suszone owoce,
  • produkty wysoko przetworzone (m.in. fast food),
  • słone przekąski,
  • produkty zbożowe pszenne: białe pieczywo pszenne, tortille pszenne, makarony pszenne, kasza jaglana, ryż, inne wypieki cukiernicze,
  • miód, cukier,
  • dżemy słodzone,
  • tłuszcze zwierzęce, tłuste mięso i podroby.

Dieta cukrzycowa — zalecenia żywieniowe

Dla diabetyków bardzo ważne jest nie tylko przyjmowanie odpowiednich składników pokarmowych, ale też regularne spożywanie posiłków, co przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Chcąc zadbać o właściwe stężenie glukozy, powinni oni sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Do produktów zalecanych należą przede wszystkim:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, np. pieczywo pełnoziarniste, pumpernikiel,
  • kasza gryczana,
  • owoce: jabłka, awokado, wiśnie, śliwki, winogrona oraz owoce jagodowe, np. borówki, jagody, jeżyny, maliny,
  • jogurt naturalny,
  • nasiona roślin strączkowych: groch, ciecierzyca, fasola, soczewica,
  • warzywa takie jak szpinak, marchew, pomidory, papryka,
  • orzechy i nasiona,
  • ryby,
  • chude mięso,
  • płatki owsiane (gotowane krótko),
  • napoje roślinne (niedosładzane).

Dieta o niskim indeksie glikemicznym w LikEat Catering

Niezdrowy sposób żywienia to jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla diabetyków. Jeśli chcesz mieć pewność, że każdego dnia spożywasz posiłki, które są bezpieczne dla Twojego zdrowia, skorzystaj z naszej dedykowanej diety Low Ig dla cukrzyków w LikEat Catering.

Dowozimy nasze posiłki w najróżniejsze miasta w Polsce. Polecamy m.in. naszą dietę pudełkową w Będzinie i catering dietetyczny w Czeladzi.