12 listopada 2024

Co zabrać do jedzenia w góry zimą?

Planujesz wyjazd w góry zimą? Spakuj potrzebne akcesoria, nie zapominając o pełnowartościowych posiłkach, które zapewnią Ci długie uczucie sytości i zastrzyk energii. W górach zimą panuje niska temperatura, dlatego zadbaj o jedzenie wysokokaloryczne i przede wszystkim ciepłe, które pozwoli Ci się rozgrzać.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu zimą

Przemierzając szlak w pełnym wyposażeniu, pomiędzy zaspami śniegu i w niskiej temperaturze, nasze ciało spali zdecydowanie więcej kalorii i będzie potrzebowało więcej energii, by chociażby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. W zimowym okresie warto dostarczyć organizmowi różnorodnych składników odżywczych, by zachować siłę, utrzymać ciepło i dobrze funkcjonować w zimowych i często niekorzystnych warunkach.

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie kaloryczne dla osoby, która regularnie przemierzają góry latem, szacuje się, że jest to zazwyczaj około 4000 kcal. Natomiast osoby wędrujące zimą po szlakach górskich powinny szacunkowo być przygotowane na wydatek energetyczny w granicach 6500 do nawet 7500 kcal.

Wyprawa w góry – o czym pamiętać?

Szykując się na górską wycieczkę, wyposaż się przede wszystkim w specjalistyczny sprzęt. Solidne buty trekkingowe zadbają o Twoją przyczepność na szlaku, wytrzymały plecak pomieści wszystkie Twoje potrzebne akcesoria, natomiast odpowiednia odzież termiczna przystosowana do warunków atmosferycznych zadba o Twój komfort cieplny. Nie należy także zapominać, że mimo iż wydaje nam się, że panuje chłód, słońce nas nie zaskoczy. Miej pod ręką okulary przeciwsłoneczne i filtr UV – one zapewnią Ci ochronę, której nawet nie będziesz świadomy, że potrzebujesz!

Wybierając się na jednodniową wycieczkę, czy kilkudniową wyprawę nie zapomnij o telefonie komórkowym i naładowanym powerbanku – w razie potrzeby będziesz zawsze mógł wezwać pomoc! Mapa i kompas także przydadzą się, gdy na szlaku nie znajdziesz zasięgu, nie polegaj tylko na elektronice. Nie zapomnij także dokumentów, apteczki i środków bezpieczeństwa. Latarka czołowa, gwizdek bezpieczeństwa i apteczka z podstawowymi przyborami to must have, którego nie powinno zabraknąć w Twoim wyposażeniu!

Co jeść w górach na szlaku?

Podczas zimowych wędrówek, ważny jest wybór jedzenia. Przede wszystkim powinno być odporne na niską temperaturę, pożywne i sycące. Przedstawiamy kilka propozycji posiłków i przekąsek idealnych na górską wędrówkę:

  • przekąski energetyczne – żele i batony energetyczne to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujesz przekąski, która zapewni ci zastrzyk energii.
  • dania liofilizowane – to gotowe posiłki, które doskonale sprawdzą się w podróży. Często jest to pełnowartościowy posiłek, który zastąpi ciepły posiłek na szlaku.
  • posiłki błyskawiczne – np. dania instant, czy błyskawiczne płatki owsiane, które niemal natychmiast są gotowe do spożycia. Najczęściej wystarczy, że zalejesz jedzenie gorącą wodą i będziesz mógł spożyć posiłek.
  • wartościowe przekąski – orzechy, czy batoniki energetyczne to doskonałe rozwiązanie gdy poczujesz lekki głód. Zdrowe przekąski sprawdzą się w każdej wyprawie, dodając energii i siły.
  • owoce i warzywa – dobrym rozwiązaniem okażą się także surowe, jak i suszone owoce i warzywa, które są świetnym źródłem energii i dostarczają wiele witamin.
  • suszone mięso – nie należy zapominać, że suszona wołowina to świetne źródło białka, które pozwala nasycić przez długi czas. Zajmuje mało miejsca, a zapewnia energię i brak uczucia głodu podczas górskiej wyprawy.
  • napoje ciepłe i izotoniczne – wybierając się w góry koniecznie spakuj napój izotoniczny, który pozwoli ci uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm. Dodatkowo warto zabrać w góry zimą termos ciepłym napojem. Kawa lub herbat nie dość, że pozwolą ugasić pragnienie, to dodadzą energii.

Podczas przygotowywania się na wyprawę w góry, odpowiedni wybór produktów spożywczych jest niezwykle istotny. Przemyślany suchy prowiant zapewni Ci energię na cały dzień wędrówki, doda siły i zadba o Twoje samopoczucie!

Jedzenie liofilizowane – co to jest?

Chcesz na szlaku zjeść pełnowartościowy posiłek, ale nie wiesz jakie jedzenie zabrać? Szykujesz się do aktywności fizycznej w górach i marzysz o ciepłym, sycącym daniu w otoczeniu natury? Odpowiednim rozwiązaniem okażą się dania liofilizowane. To jedzenie, które zostało poddane procesowi liofilizacji, czyli pozbawieniu wody. Takie posiłki zmniejszają swoją wagę najczęściej nawet o 90%, dzięki czemu są doskonałym rozwiązaniem na podróż. Żeby uzyskać smaczny, pełnowartościowy posiłek gotowy do spożycia, najczęściej wystarczy zalać go gorącą wodą, by był gotowy do spożycia.

Jeśli wybierasz się w góry, ale nie chcesz tracić czasu na przygotowanie posiłków podczas przerw w podróży, sięgnij po catering dietetyczny LikEat! Tuż przed Twoją wyprawą przywieziemy do pod Twoje drzwi, byś mógł cieszyć się smacznymi i sycącymi posiłkami w podróży. Działamy w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: