Zbliżają się Święta, a Ty już obawiasz się przejedzenia? Przed oczami masz stół, który ugina się od nadmiaru potraw? Zależy Ci, by jeść zdrowo podczas Świąt? Okres świąteczny to magiczny czas, w którym powinniśmy się przede wszystkim cieszyć ze wspólnego czasu z bliskimi, dlatego zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, w którym poruszymy kwestie jedzenia w Święta oraz przedstawimy wskazówki, które pomogą nie przytyć w świąteczne dni.
Zdrowe alternatywy świątecznych potraw
Święta Bożego Narodzenia to ważny czas, często kojarzony z tradycją i symboliką. Przystrojona choinka, śpiewanie kolęd oraz świąteczne potrawy to elementy, bez których święta nie byłyby takie same. Dlatego nie należy z nich nigdy rezygnować. Proponujemy jednak, by zadbać o lżejsze wersje tradycyjnych potraw. Przedstawiamy kilka propozycji:
- Karp – zamiast smażonej, tłustej ryby polecamy ją zapiec w piekarniku z dodatkiem cytryny i różnych przypraw, by wydobyć jej smak. Innym rozwiązaniem będzie także gotowanie na parze, co pozwoli zachować wartości odżywcze i ograniczyć tłuszcz.
- Pierogi – polecamy pierogi z pełnoziarnistego lub orkiszowego ciasta, z farszem z kapusty i grzybów bez dodatku tłuszczu. Najlepiej, by były gotowane, niż pieczone.
- Barszcz czerwony – w trakcie Świąt klasyczny barszcz jest robiony na tłustym wywarze mięsnym. My proponujemy warzywny bulion z dodatkiem zakwasu buraczanego, który dodatkowo wspiera florę bakteryjną jelit i wspomaga układ trawienny.
- Sałatka jarzynowa – w okresie Świąt sałatka jarzynowa to klasyk na polskich stołach. Zdrowszą alternatywą może okazać się sałatka z jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim zamiast majonezu. Można także ją przyprawić musztardą do smaku.
- Sernik – zdrowszą alternatywą okażą się mniej kaloryczne serki ricotta lub chude twarogi z miodem, lub erytrytolem z delikatnym spodem z płatków owsianych, lub herbatników.
- Kompot z suszonych owoców – przy wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu, dlatego proponujemy kompot bez dodatku cukru, wzbogacony goździkami, cynamonem i odrobiną naturalnego soku z pomarańczy.
- Kutia – zamiast dużej ilości cukru i masła, zachęcamy wykorzystać kaszę jaglaną lub pęczak, miód zamiast cukru oraz jako dodatek orzechy i suszone owoce.
- Śledzie – zamiast śmietany lub majonezu, polecamy sos jogurtowy z dodatkiem ziół, cytryny i jogurtu greckiego, lub zalewy z oliwy i octu winnego z przyprawami.
Stosując się do tych niewielkich zmian, zapewnisz na świątecznym stole lżejsze, zdrowsze jedzenie, które zachwyci wyjątkowymi aromatami. Te propozycje, dzięki odpowiednim przyprawom i sposobie przyrządzania, nadadzą im wyjątkowego smaku, którym będziesz się mógł cieszyć przez wszystkie świąteczne dni, bez wyrzutów sumienia!
Wskazówki, które pomogą nie przytyć w święta
Jeśli chcesz zadbać o swoje samopoczucie i figurę, nie tylko bazując na zdrowszych posiłkach, przedstawiamy kilka czynności, które pozwolą Ci zadbać o zachowanie umiaru podczas Świąt.
- Postaw na mniejsze porcje
Podczas Świąt, każdy z nas chce spróbować wszystkich potraw ze świątecznego stołu. Polecamy, by na talerz nakładać sobie jedzenie, lecz po trochu. Małe porcje pozwolą nam zachować umiar i nie spowodują u nas uczucia przejedzenia.
- Nie zapomnij o nawadnianiu się
Najlepszym rozwiązaniem jest woda niegazowana lub herbaty ziołowe, które dodatkowo wesprą nasz układ trawienny. Picie w niewielkich ilościach podczas posiłku pomoże pozbyć się uczucia przejedzenia.
- Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj
Jedzenie w mniejszych ilościach i powoli pozwala szybciej poczuć się sytym, dzięki czemu zjemy mniej i zapomnimy o uczuciu przejedzenia.
- Nie zapomnij o aktywności fizycznej
Krótki spacer pomiędzy posiłkami nie tylko pomaga spalić kalorie, ale także poprawia trawienie i zapobiega uczuciu ciężkości po obfitych posiłkach.
- Sięgaj po słodkości w małych ilościach
Zalecamy, by ciasta, ciasteczka, czy pierniczki wylądowały na naszym talerzu, lecz w niewielkich ilościach. To właśnie po słodycze sięgamy najczęściej, ponieważ ze względu na dużą ilość cukrów pobudzają nasz apetyt, dlatego warto je ograniczać.
- Unikaj alkoholu w nadmiarze
Alkohol to „puste kalorie”, dlatego możesz mieć później zwiększony apetyt na tłuste potrawy. Jeśli jednak zdecydujesz się na alkohol, pij go z umiarem, wybierając najlepiej wino.
Chcesz postawić na zbilansowane posiłki i uniknąć uczucia przejedzenia? Postaw na catering dietetyczny z LikEat! Oferujemy dobranie diety do indywidualnych preferencji i dowieziemy go pod Twoje drzwi! Możesz spotkać nas m.in. w:
Jeśli jednak obawiasz się uczucia przejedzenia, przeczytaj nasz artykuł: Przejedzenie – co zrobić?