21 marca 2025

Co jeść na wiosnę i jak dbać o siebie wiosną? Podpowiadamy!

Wiosna jest okresem odnowy i odrodzenia. Do życia budzi się nie tylko przyroda, ale i… my, wygrzebując się z zimowego letargu. Wiosna to dlatego dobry czas, by o siebie zadbać i zmienić codzienne nawyki. Co jeść na wiosnę? Jakie składniki warto wprowadzić do swojej diety i jak dbać o zdrowie w tym okresie? Oto kilka wskazówek oraz przykładów wiosennych warzyw i owoców, których nie powinno zabraknąć w tym okresie na Twoim talerzu!

Wiosna na talerzu — pielęgnuj zdrowe odżywianie i nawyki w diecie wiosennej

Sięganie po produkty sezonowe ma wiele zalet – zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska oraz domowego budżetu. W wiosennych warzywach i owocach znajduje się więcej wartości odżywczych, przy jednoczesnym mniejszym ryzyku spotkania się ze sztucznymi dodatkami. Ze względu na swoją świeżość są one również pełne smaku i aromatu, a ich zakup w sezonie powinien być tańszy niż poza nim, co wynika z większej dostępności.

Sezonowe produkty dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Dieta wiosenna powinna być bogata w świeże warzywa i owoce oraz produkty zbożowe, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych.

Produkty sezonowe — wiosenne warzywa i owoce

Wczesną wiosną warto sięgać po młode warzywa, w tym rośliny strączkowe, które nie tylko dostarczają witamin, ale również zachwycają pysznym smakiem. Jakie wiosenne warzywa i owoce należą do najpopularniejszych?

Na Twoim talerzu powinny zagościć:

  • szparagi – jeśli wiosna, to obowiązkowo… szparagi! To warzywa bogate w kwas foliowy, witaminy z grupy B i beta-karoten,
  • rzodkiewki – niskokaloryczne, pełne witamin C, błonnika i minerałów, o korzystnym wpływie na układ trawienny i odpornościowy,
  • szczypiorek i rzeżucha – bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, są doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek,
  • szpinak i młode listki sałaty – poprawiają stan skóry i wzmacniają organizm,
  • cebula dymka i natka pietruszki – doskonałe źródła witaminy C i składników mineralnych,
  • groszek cukrowy i groszek zielony – zawierają błonnik pokarmowy, białko i kwasy organiczne,
  • truskawki, agrest i rabarbar – pełne antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Do spożywania takiej porcji owoców każdego dnia nie trzeba chyba specjalnie zachęcać!

Dzięki tym produktom Twoja codzienna dieta nabierze lekkości i świeżości, a organizm zyska energię na dłuższe, słoneczne dni. Pamiętaj, aby dodawać porcję świeżych warzyw (nawet w niewielkich ilościach) do każdego posiłku. Wiosną nie będzie to trudne, ze względu na coraz to większą dostępność smacznych i zdrowych składników.

Nie tylko sezonowe produkty

Co jeść na wiosnę poza bogatymi w wartości odżywcze i witaminy warzywami? W Twoim codziennym jadłospisie powinien znaleźć się m.in. jogurt naturalny, zawierający probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową oraz produkty zbożowe, bogate w błonnik pokarmowy.

Odpowiednie nawodnienie

Woda jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. W okresie zimowym wielu z nas zapomina jednak o piciu odpowiedniej ilości płynów, ze względu na niższe temperatury i mniejszą aktywność organizmu. Wiosna to odpowiedni moment, by to zmienić.

Jeśli spożywanie rekomendowanych ilości wody w ciągu dnia sprawia Ci trudność, wzbogać ją o owoce, takie jak truskawki, mięta, cytryna, które poprawią jej smak. Możesz również sięgać po herbaty ziołowe, np. z pokrzywy czy mięty, które wspomagają metabolizm i korzystnie wpływają na stan skóry.

Aktywność na świeżym powietrzu i buzia na słońce

Wiosną warto zadbać nie tylko o dietę, ale także o ruch. Ładna pogoda bezsprzecznie sprzyja aktywnościom fizycznym na świeżym powietrzu, co poprawia kondycję i redukuje poziom złego cholesterolu. Spacery, jogging czy jazda na rowerze to świetne sposoby na dotlenienie organizmu i poprawę nastroju. Zacznij od małych kroków, takich jak spacer do pracy zamiast podróży autem albo weekendowe przejażdżki rowerowe po lesie.

Słoneczne dni to również idealny moment na dostarczenie witaminy D, która wspiera odporność i wzmacnia kości. Wystarczy 15–20 minut ekspozycji na słońce dziennie, aby uzupełnić jej niedobory po okresie zimowym.

Przygotowania do wiosny — o czym warto pamiętać?

Podsumowując: jak zadbać o siebie wiosną?

  • Sięgaj po sezonowe warzywa i owoce, które powinny znaleźć się w każdym posiłku – szpinak, groszek cukrowy, truskawki czy rabarbar to jedne z nich.
  • Uzupełnieniem diety wiosennej powinno być odpowiednie nawodnienie organizmu.
  • W zdrowym ciele, zdrowy duch! W sezonie wiosennym koniecznie zadbaj dlatego o aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.

Dieta na bazie wiosennych warzyw w LikEat catering

A jeśli nie chcesz zaprzątać sobie głowy codziennymi zakupami i gotowaniem, skorzystaj z gotowego rozwiązania w postaci diety pudełkowej! Wraz z początkiem wiosny możesz liczyć na to, że w propozycjach naszego cateringu dietetycznego LikEat na pewno pojawią się sezonowe warzywa i owoce!

Gdzie nas znajdziesz? Na terenie całego Śląska, a także w Małopolsce i Opolu, a nawet w Warszawie i we Wrocławiu. Sprawdź m.in. catering dietetyczny Skoczów, catering dietetyczny w Krapkowicach czy dietę pudełkową w Strzelcach Opolskich.