Kieliszek dobrego wina, ulubiony drink czy zimne piwko w słoneczny dzień? Brzmi wspaniale. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie alkohol jest odpowiedzialny za nasze nadmierne przybieranie na wadze. Dlaczego więc wysokoprocentowe napoje niszczą nasze marzenia o szczupłej sylwetce?
Kalorie w diecie składają się z trzech głównych makroskładników: białka, tłuszczów i węglowodanów. Jest jednak jeszcze jeden makroelement, który również odgrywa rolę – alkohol. Alkohol zazwyczaj nie jest uwzględniany w tradycyjnym liczeniu makro, ponieważ nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Ale podobnie jak inne makra, alkohol jest źródłem kalorii w diecie. W rzeczywistości alkohol jest prawie tak samo kaloryczny jak
tłuszcz. Białko i węglowodany stanowią cztery kalorie na gram, a tłuszcz – dziewięć kalorii na gram. Oznacza to, że tłuszcz ma dwa razy więcej kalorii niż białko i węglowodany. Alkohol plasuje się gdzieś pomiędzy tymi dwiema gęstościami – około siedmiu kalorii na gram. Zrozumienie tego ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia, w jaki sposób alkohol działa na cele związane z utratą wagi lub przeciwdziała im. Alkohol może przyczyniać się
do przybierania na wadze na kilka sposobów:
• wino białe słodkie – 120 kcal
• wino białe wytrawne – 75 kcal,
• czerwone wino słodkie – 150 kcal,
• czerwone wino wytrawne – 50 kcal,
• szampan – 90 kcal,
• białe porto – 150 kcal,
• czerwone porto – 170 kcal,
• piwo bezalkoholowe – 150 kcal,
• cydr – 109–160 kcal,
• piwo jasne ok 5 % – 150 kcal,
• mocne piwo ciemne ok 8% – 200 kcal.
• whisky – 105 kcal,
• gin – 105 kcal,
• brandy – 116 kcal,
• wódka czysta – 110 kcal,
• rum – 136 kcal
Alkoholem nazywamy wszystkie napoje, które w swoim składzie zawierają etanol. Możemy je podzielić na wina, piwa oraz napoje spirytusowe. Alkohol oprócz zbędnych, pustych kalorii może przysporzyć nam także wiele problemów zdrowotnych tj. nowotwory jamy ustnej, gardła, trzustki
oraz jelita grubego, a także marskości wątroby, alkoholowego stłuszczenia wątroby, alkoholowego zapalenie wątroby, ostrego oraz przewlekłego zapalenia trzustki. Picie alkoholu zaburza również równowagę snu i wpływa na obniżenie jakości wypoczynku. Ponadto może powodować częste budzenie się w nocy, a odstawienie doprowadzić do bezsenności. Co prawda alkohol ułatwia zasypianie, ale zaburza procesy snu i czuwania.
Całkowita rezygnacja z alkoholu podczas stosowania diety redukcyjnej jest najlepszym sposobem, aby osiągnąć swój zamierzony cel. Z pewnością jednak każdy z nas podczas diety został zaproszony na weselę, grilla czy inną imprezę. Jak sobie poradzić z dodatkowymi kaloriami podczas spotkań ze znajomymi?
Chcesz zamówić zdrową dietę pudełkową w Zabrzu, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Będzinie? Zamów go online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!