Nie wyobrażasz sobie wypić gorzkiej kawy czy herbaty. Rezygnujesz z deserów, ponieważ nie chcesz jeść niezdrowego i wysokokalorycznego, białego cukru? Nie martw się. Wybierając zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik cukru nie musisz martwić się o swoją wagę, a poranna kawa może dobrze smakować i to bez wyrzutów sumienia. Przeczytaj czym możesz zastąpić cukier w codziennej diecie, aby było zdrowo i smacznie?
Ksylitol. Nazywany również cukrem brzozowym. Chociaż nie jest cudownym środkiem dietetycznym, ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim ksylitol zawiera aż 40 % mniej kalorii od tradycyjnego, białego cukru. Posiada również niski indeks glikemiczny. Działa bakteriobójczo, wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie. W przeciwieństwie do sacharozy nie wpływa na rozwój drożdżaków i grzybów w organizmie. Przeciwdziała osteoporozie. Stopień słodkości jest zbliżony do tradycyjnego białego cukru. Można go dodawać do słodzenia kawy, herbaty, ciast, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do przetworów. 100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal.
Miód. Najbardziej popularny zamiennik cukru, stosowany już przez nasze mamy i babcie. Niewątpliwie jest znacznie zdrowszą alternatywą niż sacharoza, ale uwaga, nie mniej kaloryczną. Miód ma działanie antybakteryjne, podawany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a ten bardziej podgrzany, zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. Zawarta w nim acetylocholina wzmacnia wydolność serca. Miód można stosować również jako maseczkę na twarz i ciało, ponieważ posiada właściwości uelastyczniające oraz rozjaśniające. Miód jest łatwo przyswajalny i całkowicie trawi się w zaledwie dwie godziny. 100 gram produktu zawiera około 300 kcal.
Stawia. Terminem stewia określa się roślinę z rodziny astrowatych, która naturalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest aż 200-300 razy słodsza od cukru. Słodycz uzyskana z jednej łyżeczki sproszkowanego liścia stewii jest porównywalna do pełnej szklanki białego cukru stołowego. Nietrudno się więc domyślić, że wystarczy jej odrobina, aby danie nabrało upragnionego słodkiego smaku. Stawia charakteryzuje się również delikatnie gorzkawym smakiem. Stawia jest bezpieczna dla cukrzyków, ponieważ ma indeks glikemiczny równy 0 i nie wpływa na stężenie cukru we krwi. Stawia dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także jest odporna na temperaturę do 200 stopni Celsjusza, zatem świetnie sprawdza się do słodzenia kawy i herbaty oraz gotowania i pieczenia.
Syrop klonowy. Wytwarzany jest z wszystkich gatunków klonów tj. Klonu cukrowego, klonu czarnego, klonu czerwonego oraz klonu srebrzystego. Dostarcza 270 kcal w 100 gramach, jest więc dużo mniej kaloryczny od białego cukru. Zawiera jednak dużo sacharozy, więc nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach. Syrop klonowy jest bogaty w wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, oraz witaminy z grupy B. W syropie klonowym wykryto ponad 50 substancji o działaniu antyoksydacyjnym, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinien być spożywany przez diabetyków. Swoich prozdrowotnych właściwości nie traci w wysokiej temperaturze, więc możemy go śmiało wykorzystywać do pieczenia czy gotowania.
Erytrytol. Inaczej erytrol, bardzo zdrowy zamiennik cukru. Jego indeks glikemiczny, podobnie jak stawia, wynosi 0, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Jego słodycz jest nieco mniejsza od cukru, dlatego aby osiągnąć ten sam efekt należy użyć trochę więcej produktu np. Jeśli słodzimy kawę dwoma łyżkami cukru, należy wsypać dwie i pół łyżki erytrytolu. Warto jednak wiedzieć, że erytrol to słodzik, który zawiera zaledwie 24 kcal na 100 gram produktu. Polecany jest więc przede wszystkim wszystkim osobom z nadwagą oraz tym będącym na diecie, dla których liczą się każde dodatkowe kalorie. Erytrytol posiada również właściwości antyoksydacyjne – pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Aby jeść zdrowo wcale nie trzeba rezygnować ze smaku. Wystarczy wprowadzić zdrowe zamienniki i wtedy możemy cieszyć się nienaganną sylwetką. W naszych dietach zawsze stosujemy zamienniki cukru, abyście mogli bez wyrzutów sumienia zajadać się naszymi pysznymi deserami.
Strona wykorzystuje pliki cookies („ciasteczka”), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Państwa przeglądarki internetowej w celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania strony i zbierania danych statystycznych oraz marketingowych. W każdej chwili mogą Państwo zmienić zasady przechowywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.