9 czerwca 2023

Wysoki cholesterol – co jeść?

Podwyższony poziom cholesterolu to problem, z którym spotyka się mnóstwo Polaków. Często wielu z nich nie wie nawet, że boryka się z tą dolegliwością, zaś brak odpowiedniej reakcji może mieć bardzo złe skutki na stan naszego zdrowia. Cholesterol należy do grupy lipidów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieli się on na frakcje, choć często bada się go całościowo jako cholesterol całkowity. Zazwyczaj główny problem stanowi tzw. zły cholesterol (LDL), który ma za zadanie przenosić cząsteczki tłuszczu z wątroby do krwiobiegu. Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL z pomocą odpowiedniej diety?

Objawy i skutki wysokiego poziomu cholesterolu

Warto obserwować nasz organizm i w razie jakichkolwiek wątpliwości wykonać odpowiednie badania, tak by uniknąć niepotrzebnych konsekwencji. Podwyższone stężenie cholesterolu LDS niestety często jest bezobjawowe i rozwija się latami. Nasz organizm daje jednak pewne znaki, na które warto zwrócić uwagę. Zalicza się do nich uczucie ciężkości nóg, a także ich częsty ból. To również skurcze łydek, błyszcząca, blada skóra i lodowate stopy oraz ciągłe zmęczenie i brak koncentracji.

Odkładanie się nadmiernych ilości cholesterolu we krwi niesie za sobą daleko idące konsekwencje. Skutki związane ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu to m.in.: zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżyca i wiele dolegliwości związanych z chorobami układu krążenia. Nie tylko wzrasta ryzyko zawału serca, ale też udaru mózgu.

Obniżenie cholesterolu bez leków, czyli zbilansowana dieta

Choć czasem nie obejdzie się bez leków, odpowiednia dieta na obniżenie cholesterolu to podstawa. W celu obniżenia złego cholesterolu należy przede wszystkim ograniczyć tłuszcze nasycone, głównie pochodzenia zwierzęcego. Z wysokim cholesterolem może też być związany siedzący tryb życia, palenie papierosów i spożywanie alkoholu. Zbyt częste spożywanie potraw smażonych zwłaszcza na głębokim tłuszczu również wpływa negatywnie na nasz profil lipidowy.

W regulowaniu poziomu cholesterolu pomaga natomiast dieta bogata w błonnik pokarmowy, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się także duszenie, pieczenie i przygotowywanie potraw na parze. Przede wszystkim należy wybierać też produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Na obniżenie cholesterolu LDL wpływa również zwiększona aktywność fizyczna. Często stosowaną dietą na zbicie cholesterolu jest dieta śródziemnomorska, która znajduje też swoje zastosowanie w prewencji chorób układu krążenia.

Co jeść, a czego unikać, gdy ma się podwyższony poziom cholesterolu?

Co konkretnie zwiększa lub obniża cholesterol? Podczas robienia zakupów warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty wybieramy. Nawet jeżeli stężenie cholesterolu LDL mamy w normie, warto decydować się na bogate w składniki odżywcze, witaminy i kwasy omega produkty, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i zmniejszą ryzyko chorób.

Produkty, które zwiększają ryzyko wysokiego cholesterolu, to przede wszystkim:

  • żywności typu fast food,
  • alkohol,
  • tłuste wędliny i nabiał,
  • podroby,
  • dania instant,
  • słodycze sklepowe,
  • produkty z olejem palmowym,
  • smalec i słonina.

Produkty, które wpłyną na obniżenie poziomu cholesterolu, to m.in.:

  • produkty mleczne – odtłuszczone mleko, jogurt,
  • tłuste ryby morskie – halibut, łosoś, śledź,
  • oleje roślinne – olej rzepakowy, oliwa z oliwek,
  • siemię lniane,
  • awokado,
  • płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, kasze,
  • nasiona roślin strączkowych.
  • orzechy.

Potrzebujesz zdrowej, zbilansowanej diety, by obniżyć poziom cholesterolu? Napisz do nas, a nasi dietetycy pomogą Ci dobrać najlepsze posiłki! Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: