Chrupka panierka na mięsie, rybie czy innych produktach połączona z wyjątkowym zapachem to coś, czego trudno sobie odmówić. Smażenie potraw to najczęstszy sposób obróbki termicznej pożywienia. Mimo to nasiąknięte tłuszczem jedzenie ma więcej kalorii i może być ciężkostrawne, zwłaszcza to smażone na głębokim tłuszczu. Na jakim tłuszczu smażyć najlepiej potrawy, by sobie nie zaszkodzić?
O jakości oleju decyduje m.in. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się spalać, tworząc toksyczne związki. Nikt nie lubi spalonej panierki czy przypalonej powierzchni mięsa, ponadto jest ona najbardziej niezdrowa. Właśnie dlatego najlepszy do smażenia jest olej, który posiada wysoką temperaturę dymienia. Prócz tego bardzo istotne są zawarte w oleju nasycone, jednonienasycone lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nasyconych kwasów tłuszczowych – głównie pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło klarowane – powinniśmy unikać podczas smażenia, mają bowiem najwięcej zawartości tłuszczu i mogą prowadzić do tycia. To właśnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe są znacznie korzystniejsze dla zdrowia – nie tylko regulują poziom cholesterolu, ale też przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Do smażenia powinniśmy używać jednak jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – choć ogólnie są one zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi, cechują się najniższą odpornością na utlenianie, co oznacza, że szybko ulegają rozpadowi w niekontrolowany sposób, wydzielając szkodliwe związki.
Olej rzepakowy to częsty wybór tłuszczu do smażenia. Ma wysoki punkt dymienia i zdrowe tłuszcze jak omega-3, jednakże polecany jest do krótkiego smażenia przez wzgląd na wydzielanie szkodliwych związków w temperaturze około 170-180 stopni.
Choć olej kokosowy charakteryzuje się dużą stabilnością i można stosować go do długotrwałego smażenia, jest niekorzystny dla zdrowia, przeważają w nim bowiem nasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego właśnie w oleju kokosowym lepiej jest smażyć potrawy tylko od czasu do czasu. Jeszcze mniej zdrowy jest olej palmowy, bardzo często stosowany w różnych barach szybkiej obsługi, który choć tani, powinien być stosowany jak najrzadziej.
W oleju słonecznikowym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w oleju z pestek winogron. I choć ich termostabilność jest wysoka, są bardzo podatne na utlenianie i nie przynoszą zbyt wielu korzyści zdrowotnych. Podobne cechy ma olej lniany i olej ryżowy.
Oliwa z oliwek pełna jest jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także przeciwutleniaczy i witaminy E. Nadaje się zarówno do krótkotrwałego smażenia, jak i tego długiego. Najbardziej polecana jest wersja extra virgin. Najlepiej jednak nie rozgrzewać oliwy do zbyt wysokich temperatur. Jeszcze lepszym wyborem może okazać się olej z awokado, który prócz dobrego składu jest też dostosowany do smażenia w bardzo wysokich temperaturach.
Oleje roślinne są z pewnością lepszym wyborem niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jednakże i pośród nich znajdują się lepsze i gorsze oleje do smażenia, które posiadają różne właściwości. Najlepszym wyborem są oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Najzdrowsze są zatem potrawy smażone na oliwie extra virgin i oleju z awokado, a także oleju z orzeszków ziemnych. Popularny olej rzepakowy również nie jest złym wyborem. Do częstego smażenia nie nadaje się jednak rafinowany olej kokosowy i olej palmowy. Należy pamiętać, że różnego rodzaju tłuszcze roślinne i zwierzęce stosowane z umiarem i rozwagą nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Szukasz cateringu dietetycznego, który zapewnia zdrowe jedzenie, a potrawy smaży na zdrowych tłuszczach? Wybierz LikEat! Nasza dieta pudełkowa jest zbilansowana i różnorodna, a dania przygotowywane przez dietetyków pełne prozdrowotnych składników. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: