5 września 2023

Które warzywa można jeść na surowo?

Warzywa są niesamowicie ważnym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Często zastanawiamy się, czy warto spożywać je na surowo, czy lepiej je ugotować. Okazuje się, że wiele warzyw jest równie korzystnych dla organizmu, gdy są spożywane w postaci surowej. A zatem: jakich warzyw nie powinniśmy spożywać na surowo, a których warzyw nie trzeba poddawać obróbce termicznej?

Jedzenie surowych warzyw – zalety

Jedzenie warzyw na surowo niesie za sobą wiele korzyści. Wiele warzyw zawiera witaminy, minerały i enzymy, które mogą ulec zniszczeniu podczas gotowania i działania wysokich temperatur. Spożywanie ich w postaci surowej pozwala zachować moc składników odżywczych w jak największym stopniu. Ponadto surowe warzywa, bez żadnych dodatków, są często niskokaloryczne i bogatsze w błonnik, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz regulacji układu pokarmowego. Mogą stanowić świetną, zdrową przekąskę i powalają na ograniczenie czasu spędzonego w kuchni. W większości przypadków surowe warzywa nie są też ciężkostrawne, jak czasem mogłoby się wydawać.

Jakie warzywa możemy jeść na surowo?

Obróbka termiczna warzyw nie zawsze jest konieczna. Warzywa surowe, które można bez obaw jeść, to m.in.:

  • brokuły,
  • kalafior,
  • cukinia,
  • por,
  • ogórek,
  • zielone szparagi,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera naciowego,
  • jarmuż,
  • cebula,
  • surowe pieczarki.

Jakich warzyw nie wolno jeść surowych?

Spożywanie niektórych surowych warzyw może doprowadzić do licznych dolegliwości i problemów zdrowotnych, np. wymiotów, gorączki i niestrawności. Ponadto każde, nawet najzdrowsze warzywa, w postaci niedojrzałej mogą nam bardzo zaszkodzić. Nie powinniśmy jeść na surowo takich produktów, jak:

  • dynia,
  • bakłażan,
  • rośliny strączkowe, np. fasola, soczewica, ciecierzyca,
  • ziemniaki,
  • grzyby,
  • niedojrzałe pomidory.

O czym należy pamiętać, jedząc warzywa surowe?

Podczas spożywania surowych warzyw należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim trzeba dobrze umyć każde warzywo, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia i bakterie. Niektóre warzywa, takie jak marchewka czy cukinia, warto obrać, zetrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki czy podłużne plastry, aby były łatwiejsze do zjedzenia, a przy tym lepiej strawne. Należy też upewnić się, że warzywa są dojrzałe. Warto komponować ze sobą różne rodzaje surowych warzyw, aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zróżnicowanych składników odżywczych.

Surowe warzywa stanowią znakomite źródło składników odżywczych, soli mineralnych i błonnika, które mogą wspomagać zdrowie, układ odpornościowy i ogólne samopoczucie. Warto urozmaicać swój jadłospis, jedząc zarówno warzywa poddane obróbce cieplnej, jak i te surowe. Jeżeli szukasz zdrowej diety pełnej warzyw, postaw na dietę pudełkową! Regularne posiłki, pełne najzdrowszych warzyw w różnej postaci, to gwarancja zbilansowanej diety, pozytywnie wpływającej na nasz organizm. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: