W okresie jesienno-zimowym najczęściej narzekamy na spadek odporności. Czasem wystarczy przecież krótki spacer na zewnątrz, by pojawił się nieżyt nosa. Normalne jest też pokasływanie czy ból gardła. Za taki stan rzeczy odpowiadają nie tylko czynniki atmosferyczne, ale też wirusy. Istnieją jednak sposoby na zwiększenie własnej odporności, dzięki czemu wpływ obcych drobnoustrojów na organizm będzie znikomy. Jak w takim razie wzmocnić się w sezonie grypowym, ale tez poza nim?
Odporność to zdolność organizmu do przeciwstawienia się chorobie. Jest zagrożona przez wiele czynników. To naturalne, że może się obniżać w wyniku postępującego wieku lub w przypadku przewlekłej choroby. Mają jednak też na nią wpływ decyzje, które podejmujemy oraz czynniki zewnętrzne, na które nie mamy wpływu.
Niska odporność może być spowodowana takimi czynnikami jak:
– zła dieta
– stresujący tryb życia
– niewystarczająca ilość snu
– narażenie organizmu na kontakt z toksyny w środowisku, takimi jak dym tytoniowy, smog i środki chemiczne w domu lub miejscu pracy.
Gdy pojawią się objawy związane z obniżoną odpornością, nie można jeszcze mówić o stanie chorobowym. To po prostu sygnały, jakie daje organizm, których nie należy ignorować. Do najczęstszych objawów zaliczyć można:
Styl życia, jaki prowadzimy, ma ogromny wpływ na naszą odporność. Nie będzie zaskoczeniem stwierdzenie, że za obniżenie odporności odpowiadają wszelkiego rodzaju używki. Alkohol oraz wyroby tytoniowe to niestety legalne trucizny, a substancje w nich zawarte mają katastrofalny skutek na funkcjonowanie całego organizmu. Chcąc wzmocnić swoją odporność, należy kategorycznie pożegnać się z tego typu produktami.
Ważnym aspektem wpływającym na odporność jest również jakość snu. Nie jest tajemnicą, że organizm w nocy się regeneruje i potrzebuje od 6 do 8 godzin snu w przypadku dorosłego człowieka. Zaburzenia tego cyklu wpływają nie tylko na zdolności psychiczne (mniejsza koncentracja, zmęczenie), ale też na odporność. Długotrwała bezsenność sprawia, że organizm znacznie częściej „łapie” infekcje.
Witaminy A, C, D i E znacząco wpływają na odporność organizmu, a te zawarte są m.in. w warzywach i owocach. Jeśli chcemy się cieszyć dobrą odpornością, musimy spożywać 5 porcji warzyw i owoców, które mogą być pod postacią soków, warzyw gotowanych lub produktów surowych. Ogromnym źródłem witaminy C, która najlepiej poprawia odporność, są kiszonki, które można przyjmować pod postacią kiszonych ogórków, kapusty, rzodkiewki, ale też zakwasu z buraka czy soku z kiszonej kapusty.
Ćwiczenia fizyczne powodują produkcję hormonów szczęścia, więc wyzwalające się endorfiny automatycznie poprawiają nasz nastrój. Kolejnym atutem aktywności jest oczywiście wzrost odporności. Do komórek trafia więcej tlenu, przez co organizm jest znacznie bardziej wydajny i wytrzymalszy. Poza ćwiczeniami wspomagającymi odporność i kondycję warto wprowadzić w swój tygodniowy grafik ćwiczenia relaksacyjne, które przełożą się na lepszą jakość snu.
Aktywność fizyczna, zdrowy styl życia, odpowiednia dieta – to prosty sposób na wysoką odporność o każdej porze roku. Jeśli nie masz problemu z ćwiczeniami i zdrowym stylem życia, ale trudno Ci znaleźć czas na samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków, skontaktuj się z nami – nasi dietetycy dobiorą najlepszą dla Ciebie dietę!
Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: