W dzisiejszych czasach, kiedy dostęp do gotowych dań ułatwia nam codzienne funkcjonowanie, zaczynamy coraz częściej zastanawiać się nad datami umieszczonymi na opakowaniach. Niekiedy możemy spotkać się z napisem „Należy spożyć do”, a w innych przypadkach z „Najlepiej spożyć przed”. Czym różnią się te dwa określenia? Czym tak naprawdę jest termin przydatności do spożycia jedzenia i jakie znaczenie ma dla naszej diety?
Pierwszym kluczowym zagadnieniem, które napotykamy przy zakupie żywności, jest termin przydatności do spożycia oznaczony napisem „Należy spożyć do”. To jedno z podstawowych zabezpieczeń producentów, które informuje nas o dniu, do którego produkt powinien być spożyty, aby zachował smak, jakość oraz bezpieczeństwo. Datę terminu przydatności do spożycia najczęściej spotykamy w przypadku produktów spożywczych szybko psujących się, które należy przechowywać w lodówce. To przede wszystkim mięso, ryby, wyroby garmażeryjne, produkty mleczne, soki niepasteryzowane i wędliny. Zjedzenie produktu po terminie przydatności może wiązać się z groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Innym ważnym aspektem daty przydatności na opakowaniu jest „Najlepiej spożyć przed”, czyli informacja dotycząca minimalnej trwałości produktu. Oznacza to, że do tego momentu producent zapewnia, że produkt zachowa swoje właściwości sensoryczne i odżywcze. Zaleca się spożywanie posiłków przed tą datą, aby cieszyć się ich pełnią smaku i jakości. Po upływie daty minimalnej trwałości produkt może stracić swoje właściwości czy walory smakowe, a także zmienić kolor czy konsystencję, najczęściej nie oznacza to jednak, że nie można już go spożyć. Najlepiej bazować tu na swoich zmysłach i wyczuciu smaku.
W przeciwieństwie do terminu przydatności, który jest nakazem, data minimalnej trwałości to tylko sugestia od producenta. Produkty spożywcze z datą minimalnej trwałości to m.in. produkty zbożowe (makarony, mąki, kasze), kawa, cukier, sól, wysokoprocentowe alkohole i niektóre słodycze.
Mimo przekroczonego terminu ważności często kusi nas, by zjeść produkt, unikając jego wyrzucenia. Jednak podczas gdy spożycie np. makaronu czy ryżu mimo złej daty minimalnej trwałości nie będzie wiązać się z konsekwencjami, zjedzenie mięsa lub ryby, których terminy przydatności zostały przekroczone, może wywołać silne reakcje organizmu. Zatrucie pokarmowe prowadzi do gorączki, bólu, wymiotów i biegunki. Jeszcze bardziej niebezpieczne jest spożycie przeterminowanych produktów razem z niebezpiecznymi dla zdrowia bakteriami lub grzybami, które mogą wywoływać poważne choroby, a nawet śmierć. Im dłużej dany produkt jest po terminie, tym większe zagrożenie stanowi dla naszego zdrowia.
Należy przestrzegać zasad przechowywania produktów zgodnie z zaleceniami producenta. W przypadku żywności przechowywanej w odpowiedniej temperaturze tuż po kupnie maleje ryzyko szybszego psucia się produktu. Warto zwracać uwagę na miejsce przechowywania puszek lub suchych produktów – jeśli są narażone na częste zmiany temperatury, np. przez bliskość piekarnika lub promienie słoneczne, ich jakość może znacznie się pogorszyć.
W sklepach spożywczych produkty, których data przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi, zwykle zostają przecenione, aby przyspieszyć ich sprzedaż i uniknąć konieczności ich utylizacji. Warto jednak sprawdzać termin przydatności przed kupnem żywności, by uniknąć niepotrzebnych problemów. Konsumentowi przysługuje prawo do reklamacji w przypadku niespełnienia przez produkt podstawowych standardów jakości.
Jeżeli zależy Ci na zawsze świeżych posiłkach, postaw na dietę pudełkową! Przykładamy szczególną wagę do świeżości przygotowywanych przez nas dań, a dzięki samochodom dostawczym typu chłodnia możesz mieć pewność, że dostarczymy Ci pod drzwi produkty najwyższej jakości. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: