Tłuszcz kojarzy się zazwyczaj negatywnie – czy to z tłustymi potrawami, czy niezdrowym odżywianiem. Ponadto jeśli chcemy spalić tkankę tłuszczową, trudno nie zastanawiać się, czy kwasy tłuszczowe nam w tym nie przeszkodzą. Jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kalorii. A jednak tłuszcze są składnikiem wielu produktów i nie sposób ich uniknąć. To podstawowy makroelement w naszej diecie, niezbędny dla naszego zdrowia. A zatem: czy tłuszcz powoduje tycie? Zależy jaki!
Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone, czyli takie, które nie mają podwójnych wiązań, oraz nienasycone, które zawierają różną liczbę wiązań podwójnych i dzielą się dodatkowo na tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Każdy rodzaj tłuszczu charakteryzuje się odmiennym składem, a także różnymi właściwościami. Nie jest tajemnicą, że zdrowe tłuszcze to te nienasycone, zwłaszcza pochodzenia roślinnego, i to one powinny zaistnieć w naszej diecie odchudzającej. Warto też wspomnieć o złej roli tłuszczów trans, które powstają podczas przemysłowego utwardzania olejów. Nie wykazują one żadnych pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Występuję m.in. w margarynie, fast foodach i wyrobach cukierniczych.
To właśnie od zwierząt pochodzi najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które z pewnością nie pomogą nam w redukcji masy ciała. Są one głównym źródłem dużej ilości kalorii i powodują podwyższony poziom cholesterolu we krwi. W jakich produktach występują tłuszcze nasycone? Przede wszystkim w maśle, smalcu, oleju palmowym, podrobach i tłustych mięsach, takich jak wieprzowina czy wołowina. W dużych dawkach mogą powodować zaburzenia lipidowe i przyspieszyć rozwój miażdżycy. I choć z tłuszczów nasyconych nie trzeba rezygnować całkowicie, to chcąc przyspieszyć proces odchudzania, warto ograniczyć je do minimum.
W celu redukcji masy ciała należy wybierać produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie tylko mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale też pomagają w budowie błon komórkowych, są wsparciem dla narządu wzroku i dostarczają wielu witamin. Co więcej, powodują uczucie sytości na dłuższy czas, co przekłada się na spożywanie mniejszej ilości jedzenia. Co zatem zawiera w sobie tłuszcze nienasycone? Z pewnością oliwa z oliwek, ale też olej rzepakowy i olej z pestek dyni. Ponadto zdrowe tłuszcze znajdziemy w awokado, orzechach i tłustych rybach, np. w halibucie czy łososiu. Stawiając na te produkty, nie tylko wspomożemy naszą dietę odchudzającą, ale też przyczynimy się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu, przyczyniając się do zapobiegania wielu chorób.
W diecie redukcyjnej nie powinno się rezygnować z tłuszczów, lecz należy zwrócić uwagę na to, po jakie produkty sięgamy. Właśnie dlatego ich podział ma tu kluczową rolę. Wystarczy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują zwłaszcza w produktach zwierzęcych, a zamiast tego skupić się na tłuszczach nienasyconych, zawierających się m.in. w wyrobach roślinnych i niektórych rybach. Warto postawić na nie w diecie odchudzającej, ponieważ nie wyzwalają one insuliny, która w nadmiernych ilościach magazynuje tkankę tłuszczową, zamiast ją spalać i zmieniać w energię. Odchudzanie z tłuszczami jest możliwe. Wszystko zależy jedynie od tego, na jaki rodzaj tłuszczów postawisz!
Zależy Ci na redukcji tkanki tłuszczowej? Napisz do nas! Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: