3 lipca 2023

Co to jest dieta pudełkowa low IG?

Niektóre diety polegają na redukcji masy ciała lub budowie mięśni, a inne są koniecznością w przypadku niektórych problemów zdrowotnych lub potrzeby ograniczenia w swoim jadłospisie konkretnego składnika. Tak też jest w przypadku diety low IG. Czym się wyróżnia i dla kogo jest przeznaczona?

Czym jest indeks glikemiczny?

IG, czyli indeks glikemiczny, to współczynnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Określa on, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku. IG pomaga klasyfikować żywność zawierającą węglowodany w zależności od tego, w jaki sposób wpływają one na wzrost cukru w naszym organizmie – mowa tu o ich wchłanianiu do krwi oraz podatności na trawienie. Wyróżnia się:

  1. niski indeks glikemiczny – wskaźnik IG wynosi mniej niż 55,
  2. średni indeks glikemiczny – wskaźnik IG wynosi między 55 a 70,
  3. wysoki indeks glikemiczny -wskaźnik IG wynosi więcej niż 70.

Dieta low IG – dla kogo?

Dieta low IG polega głównie na stosowaniu produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, czyli takich, których rozkład we krwi jest dłuższy, a poziom cukru wzrasta stopniowo, co nie pozwala na nagły duży wyrzut insuliny. Dieta ma też na celu utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Przeznaczona jest głównie dla:

  • cukrzyków,
  • osób zmagających się z insulinoopornością,
  • osób pragnących ograniczyć spożywanie cukrów prostych, a przy okazji zredukować masę ciała.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Cukier znajduje się dziś w wielu produktach, często pod inną nazwą, dlatego może być trudno zupełnie się od niego uchronić. Niezdrowe cukry proste zaburzają utrzymywanie prawidłowej glikemii oraz ogólną równowagę organizmu i na dłuższą metę mogą powodować różne choroby. Produkty zawierające niski IG to głównie te, które zawierają dużą ilość błonnika i białko. To również:

  • produkty mleczne,
  • chude mięso,
  • warzywa, np. kapusta czerwona, seler naciowy czy brokuły,
  • większość owoców, np. jabłka, truskawki lub brzoskwinie,
  • orzechy i nasiona,
  • rośliny strączkowe,
  • gorzka czekolada,
  • płatki owsiane,
  • ryż basmati, brązowy,
  • kasza gryczana.

Czego unikać w diecie o niskim IG?

Stosując dietę low IG, należy usunąć z jadłospisu produkty o wysokim IG i uważać na produkty o średnim indeksie glikemicznym. Cukry proste zawierają m.in.:

  • białe pieczywo,
  • makaron instant,
  • pikantne przekąski,
  • niektóre owoce, np. arbuz, suszone banany i daktyle,
  • mąka pszenna,
  • miód,
  • płatki kukurydziane,
  • chipsy, słodycze,
  • alkohol.

Catering dietetyczny – dieta z niskim indeksem glikemicznym

Potrzebujesz diety low IG? Postaw na dietę pudełkową! Projektowanie jadłospisu o niskim poziomie cukru nie zawsze jest łatwe, może bowiem zająć sporo czasu, a w pośpiechu nietrudno o pomyłkę. Trzeba też mieć odpowiednią wiedzę, by dobrze dobierać produkty. Wybierając dietę low IG w LikEat, możesz mieć pewność, że otrzymasz zbilansowane posiłki o niskim indeksie glikemicznym. Nasi dietetycy dbają o to, by dania były urozmaicone i odpowiednio dobrane, a przede wszystkim maksymalnie zmniejszające wahania poziomu glukozy we krwi. Proponujemy aż 5 wariantów kaloryczności!

Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: