Refluks żołądkowo-przełykowy, nazywany potocznie refluksowym zapaleniem przełyku (GERD), to powszechna dolegliwość, która może znacząco wpłynąć na komfort życia. Nasilone objawy refluksu często wymagają leczenia farmakologicznego, niekiedy jednak, przy niewielkich dolegliwościach, może wystarczyć odpowiednia dieta, która pozwoli szybko uniknąć objawów refluksu. Co zatem jeść przy refluksie, a czego unikać?
Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, co prowadzi do podrażnienia błony śluzowej przełyku. Przyczyny refluksu są różne; głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia choroby są m.in. palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej i stres, ale też nieprawidłowe funkcjonowanie w dolnym zwieraczu przełyku. Objawy choroby mogą obejmować:
Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu choroby refluksowej przełyku i zapobieganiu nieprzyjemnych dolegliwości. Istnieje kilka podstawowych zasad, które warto wziąć pod uwagę, by zmniejszyć objawy refluksu.
Dieta przy refluksie to głównie unikanie pewnych produktów, które mogą nasilać objawy. To przede wszystkim ostre i kwaśne produkty drażniące przełyk, takie jak owoce cytrusowe, warzywa kiszone, pieprz, ostra papryka czy pikantne sosy. Niezalecane są również tłuste potrawy, takie jak fast foody, tłuste wędliny czy mięso w panierce smażone na głębokim tłuszczu. Mocne herbaty, kawa, alkohol i napoje gazowane zwiększają stan zapalny, dlatego należy je wyłączyć z diety. Warto też unikać słodkich przekąsek z czekoladą i bitą śmietaną. U niektórych refluks żołądkowy wywołują też ciemne pieczywo, kasza gryczana i ser.
Choć choroba refluksowa przełyku wymaga eliminacji różnych produktów, istnieją też produkty, które ograniczają wydzielanie soków żołądkowych i nie wywołują nieprzyjemnych objawów. Są to m.in. warzywa i owoce o niskiej kwasowości, takie jakmarchew, ziemniaki, dynia, gruszki czy banany. Warto też postawić na chude mięso: indyka, kurczaka czy ryby o niskiej zawartości tłuszczu, które są łatwiejsze do strawienia. Ponadto jogurt bez dodatku cukru może pomóc w zrównoważeniu poziomu kwasu żołądkowego, podobnie jak ryż i owsianka. Należy też postawić na lekkie herbaty ziołowe lub owocowe i wodę niegazowaną. Nie trzeba się także ograniczać w przypadku jaj.
Warto pamiętać, że refluks to kwestia indywidualna, a to, co działa dla jednej osoby, niekoniecznie zadziała dla innej. Dlatego ważne jest monitorowanie swojej diety i reakcji organizmu, aby znaleźć najlepsze strategie radzenia sobie z refluksowym zapaleniem przełyku. W przypadku silnych objawów lub wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą dostosować dietę do indywidualnych potrzeb i objawów pacjenta.
Jeżeli masz objawy refluksu żołądkowo-przełykowego i zależy Ci na lekkiej diecie, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego cateringu dietetycznego! Regularne, zdrowe posiłki lekkostrawne pomogą Ci w utrzymaniu prawidłowej kwasowości żołądka. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.: